Cunami pogađa ostrvo Tonga, momak boksuje palmu: Kad ga je "pokupio" okean, džaba se hvatao za drvo

Pravio se junak u zao čas

  • 1
Cunami Printscreen Twitter / @sharkbaitza

Strahovit cunami, izazvan erupcijom vulkana kod ostrvske države Tonga, ostavio je ovu zemlju od stotinak hiljada stanovnika u potpunosti odsečenu od ostatka sveta.

Podvodni vulkan kod Tonge eruptirao je u subotu, izazvavši cunami talase od 1,2 metra. Izdate su naredbe za evakuaciju na obalama Tonge, kao i nekoliko južnopacifičkih ostrva, gde se na snimcima na društvenim mrežama vide talasi koji se obrušavaju u obalne kuće.

To su bile poslednje informacije prije nego što su internet i telefonske linije prekinute oko 18.40 sati po lokalnom vremenu, ostavljajući 105.000 stanovnika na ostrvima praktično bez ikakvog kontakta sa spoljnim svetom.

Zasad nema službenih izveštaja o povređenima ili smrtnim slučajevima u Tongi, iako su komunikacije ograničene i kontakt nije uspostavljen s obalnim područjima izvan glavnog grada Nuku'alofe, rekla je premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern na konferenciji za novinare održanoj danas, prenosi Klix.ba.

Tonga se nalazi 2.383 kilometra severoistočno od Novog Zelanda.

Satelitske slike zabeležile su erupciju vulkana u subotu dok je eksplozija odnela oblake dima u zrak i oko 12 milja iznad razine mora. Nebo nad Tongom zamračio je pepeo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA