≫ 

Jasenka i Slavko kupili trošnu kuću staru 100 godina, a nakon što su je renovirali, niko je ne prepoznaje

Jasenka i suprug u preuređivanju ovog doma nisu učestvovali sami, njima su u pomoć oko majstorskih i fizičkih poslova pomogli sin, prijatelji i rođaci

  • 1
Renoviranje kuće Jasenka Kapetanić

Foto: Facebook/Jasenka Kapetanic

Koliko je teško naći dobrog majstora kada želite da adaptirate kuću, znaju oni koji su se upustili u ovu potragu. Pored cene, veliku ulogu igra i kvalitet, mada je dobru preporuku među prijateljima i poznanicima danas teško naći.

Jasenka Kapetanić je rešila da uzme stvari u svoje ruke i da po principu uradi sam, zajedno sa suprugom Slavkom preuredi trošnu kuću staru oko 100 godina.

Preko oglasa su pronašli staru kuću u mestu Poljica, u blizini Zadra i Nina u jako lošem stanju koja je zahtevala velika ulaganja da bi se dovela u funkcionalno stanje.

- Kuću smo kupili u februaru 2020. godine, uskoro će biti dve pune godine kako smo je kupili - počinje Jasenka svoju priču za Telegraf.

Ona i suprug u preuređivanju ovog doma nisu učestvovali sami, njima su u pomoć oko majstorskih i fizičkih poslova pomogli sin, prijatelji i rođaci.

- Od materijala za renoviranje koristili smo montažne gredice, blok, krupan i sitan pesak, cemetn, pločice, laminat i naravno kasnije smo kupili stolariju - kaže Jasenka.

Jasenka i njena porodica su za renoviranje kuće potrošili između 50.000 i 60.000 kuna, što je oko 8.000 evra.

- Većina novca otišla je na nabavku materijala, u ovu cenu nisu uključene usluge majstora - rekla je ona.

Proces renoviranja trošne kuće

 

Najskuplja stavka u preuređivanju trošne kuće bila je kupovina ploče.

- Prvo smo počeli sa rušenjem poprečnog zida na spratu koji se sastojao od trske i dasaka, a zatim smo rušili i neke stope na donjem spratu - kaže Jasenka.

Oni su zatim postavljali gredice i blokove, a onda su nastavili sa betoniranjem ploče. Donji deo su ozidali pregradnim blokom jer su zidovi bili neravni, pa je ova prostorija inače veće površine dovedena u željeno stanje.

- Nakon toga smo postavljali novu elektro instalaciju, a zatim i vodovodnu mrežu. Sledeće na red došlo je postavljanje stolarije i pregradnog zida koji je gornji sprat podelio na dve sobe, kupatilo i mali hodnik - kaže ona.

Posle ovih radova prešli su na gletovanje zidova u gornjim prostorijama, kao i na postavljanje unutrašnje stolarije. Sledeće je na red došlo kupatilo i postavlajnje laminata  itime je gornji sprat, što se tiče grubih radova bio gotov.

- Zatim smo prešli na sređivanje donjeg sprata. Ponovo je na red došlo gletovanje zidova, premazivanje poda ricitolom, lepljenje pločica koji su imitacija laminata, krečenje zidova i ubacivanje nameštaja i dekoracije - objašnjava Jasenka proces renoviranja.

Od svih radova njoj i suprugu najteže je palo rušenje, a najlakše sklapanje nameštaja i useljavanje.

Za sve koji se još uvek razmišljaju da li da se upuste u ovako zahtevan poduhvat, Jasenka ima posebnu poruku.

- Šta da vam kažem, na kraju volja i želja kuću grade pogotovo kad je sloga i ideja obostrana. Uz Božji blagosov ništa nije teško - kaže na kraju Jasenka.

Da li ste spremni da zasučete rukave i promenite izgled vašeg životnog prostora? Pogledajte još ideja za renoviranje kuća i stanova, po principu "uradi sam".

Video: Renata je od trošnog stana za 3.500€ napravila funkcionalan dom: Većinu nameštaja našla na ulici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Ljudi moji

    23. januar 2022 | 14:49

    Nemojmo se lagati! Staro je staro,novo je novo! Više ti treba da staro okrpiš nego novo da kupiš!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA