≫ 

Poljaci osmislili top koji ne puca, ali "ubija" zagađenje

Radi se o zvučnom topu koji proizvodi glasne zvučne talase, koji pomažu da se toksične čestice smoga potisnu duboko u atmosferu

  • 0
Poljski naučnici osmislili zvučni top za toksične čestice smoga

Foto: Profimedia/BARTOSZ SIEDLIK/AFP

Filip Jedržejek i Dominik Gribos s Akademije za rudarstvo i metalurgiju u Krakovu osmislili su neobičan instrument za borbu s visokom stopom zagađenja vazduha smogom u Poljskoj.

Radi se o zvučnom topu koji proizvodi glasne zvučne talase, koji pomažu da se toksične čestice smoga potisnu duboko u atmosferu.

- Kada top radi između pola i sat vremena, zagađenost se u krugu do tri kilometra smanjuje za između 15 i 30 posto - kazao je jedan od izumitelja, Gribos, prenosi Jutarnji list.

Njihov je cilj da potisnu što više štetnih čestica vrste PM 2.5 i PM 10. U tom procesu pomaže im vertikalni udarni talas, koji nastaje prilikom izgaranja acetilena i vazduha.

Poljski naučnici osmislili zvučni top za toksične čestice smoga

Foto: Profimedia/BARTOSZ SIEDLIK/AFP

Za vreme rada instrument proizvodi glasan zvuk svakih šest sekundi, što je, za sad, najveća poznata nuspojava njegovog korišćenja.

Ali, stanovnici su spremni na zvuk, samo kako bi njihov vazduh bio što čistiji.

- Smog je ovde jako težak. Ne možemo da provetrimo naše stanove, jer sve toliko smrdi. Ako ovo može da pomogne, neka nastave s testovima. Top jedva da čujemo, zvuči kao da je odjeknula obična petarda - kazala je 43-godišnja Jolanta Valkovic, računovođa.

Za sad su naučnici procenili da je cena rada jednog sata topa između 275 i 350 američkih dolara. Nadaju se da bi njihov instrument mogao da dospe u komercijalnu upotrebu.

Poljska je poznata kao jedna od zemalja s najvišom stopom zagađenja vazduha u Evropskoj uniji, a nivo zagađenosti dodatno raste u sezoni grejanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA