Odrastao je u jevrejskoj sekti, terali ga da se oženi maloletnom rođakom: Jedan poziv ga je spasao

Levi sada završava srednju školu i živi u hraniteljskoj porodici

  • 2
Mendi Levi Foto-ilustracija: Pixabay, Profimedia/jeremy sutton-hibbert/Alamy, Instagram/mendy.levy

Mendi Levi, američki Jevrejin, rođen u jednoj ekstremnoj jevrejskoj sekti Lev Tahor, bio je, kako je rekao za američki "The Post", odgajan da ne veruje ljudima iz "spoljnog sveta". Rečeno mu je kako Služba za zaštitu dece želi da "otme" jevrejsku decu iz njihovih porodica i da ih odgaja kao pagane.

Tinejdžer je to stoički podnosio sve dok mu u septembru 2018. vođa Lev Tahora, Načman Helbrans (čiji je pokojni otac, Šlomo Helbrans, osnovao tu versku organizaciju), nije zapovedio da se oženi svojom 12-godišnjom rođakom.

- Znao sam da to nije u redu. Nakon bogosluženja u petak uveče, Načman nas je pozvao da se verimo - rekao je Levi, koji sada ima 18 godina.

Lice njegove rođake bilo je pokriveno, što je pravilo "Lev Tahora" za žene, koje, inače, nose duge, crne haljine.

Levi je znao da ne sme da kaže "ne".

- Bojao sam se da ću biti izopšten i da bi mogli da me zatvore ili čak pretuku - rekao je on.

Osnovani u Izraelu

Sekta Lev Tahor je osnovana u Izraelu 1980-ih sa namerom da propagira judaizam kakav je bio pre 5.000 godina. Levi nije jedini član koji tvrdi da je bio prisiljen na brak u ranoj mladosti.

Prošlog oktobra, porota u Njujorku osudila je Načmana Helbransa i Majera Rosnera zbog optužbi koje uključuju i podvođenje maloletnika. Čeka se izricanje presude.

Ministarstvo pravosuđa navodi da je Helbrans dogovorio da se njegova 13-godišnja nećaka uda za 19-godišnjaka i upusti se u intimni odnos s njim sa ciljem da mu rodi potomke. Premlade majke u Lev Tahoru bile su prinuđene da rađaju bebe kod kuće, kako u porodilištu ne bi otkrili njihovo godište.

Advokat Načmana Helbransa odbio je da komentariše ovaj slučaj. Čelnici Lev Tahora još ranije su odbacili optužbe za ova nedela i druga zlostavljanja svojih članova.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Mendy Levy (@mendy.levy)

"X" znači da ćeš dobiti batine

- Ustajali bismo ujutru i učili veronauku do osam uveče. Mama bi ispunila formular koji smo svaki dan nosili u školu učitelju - prisetio se Levi.

- Ako si kod kuće nešto zgrešio, stavila bi "X". Ako je na tvom formularu bio "X", učitelji bi te tukli. Uživali su u tome. Ako bih se nasmejao tokom nastave, dobio bih šamar. Naterali bi te da staneš ispred razreda sa dečjom cuclom u ustima, tako da te ponize. Govorili su da ćeš zbog takvih grehova u pakao, a gresi bi bili otklonjeni kad bi te oni udarili - rekao je.

Godine 2014. vlasti u Kvebeku uočile su manjak sekularnog obrazovanja unutar sekte pa je to, prema Leviju, dovelo do toga da je 300 članova jedne noći preseljeno u Ontario.

- Bio sam tako uzbuđen tada. Rezervisali smo dva sprata hotela u Torontu. Televizori su bili isključeni, kablovi izvučeni. Oni nisu bili "jevrejski, znao sam po tome da prikazuju stvari koje ne bih smeo da vidim."

Nakon godinu dana, grupa se preselila čak u Gvatemalu, gde su, rekao je Levi, verovali da mogu slobodnije ispovedaju svoju veru.

Putovali su avionom, a deca su po prvi put nosila modernu odeću, u nastojanju da se uklope.

- Rečeno nam je da nikome ne govorimo ništa o fizičkom kažnjavanju sa kojim smo bili suočeni - rekao je Levi i dodao da je tada počeo da upoznaje spoljni svet i da razume principe po kojima on funkcioniše.

Ne smeš da zagrliš majku

Zatim je jednom pozvan da dođe kod vođa sekte, zajedno sa svojom rođakom. Rečeno mu je da ne mora da je oženi tamo.

Dali su mu putnu ispravu koju je potpisala njegova majka, sa dozvolom da putuje sam. Proveo je noć u "praznoj kući bez prozora sa stražarima ispred nje", tako da nije mogao da pobegne. Poslednji put je video svoju majku.

- Plakala je jer nije znala šta će biti sa mnom, ali nismo se zagrlili. Nije nam bilo dozvoljeno da grlimo svoju majku.

Levija su potom odveli u hotel i dali su mu mobilni telefon, uz uputstvo kako da se javi na poziv, "da bi mogli da pozovu u slučaju nužde".

Iako se bojao kazni i batina, prvi put sam sa mobilnim, 15-godišnjak je odlučio da ga iskoristi.

- U njemu su bili neki memorisani kontakti - rekao je.

- Pritisnuo sam jedan, ali nije bilo odgovora. Na drugi broj javio se neki muškarac iz druge zemlje. Rekao mi je da je ranije donirao novac Levu Tahoru. Rekao sam mu ko sam, u kakvoj sam situaciji i da moram da izađem.

Čovek ga je pitao za lokaciju. Ali Levi - koji sada veruje da su u telefonu bili stari kontakti koje je neko zaboravio da obriše - nije znao. Čovek je obećao da će pronaći nekoga ko bi mu mogao pomoći.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Објава коју дели Mendy Levy (@mendy.levy)

Nekoliko minuta kasnije javio se bivši simpatizer Lev Tahora.

- Hteo je da dođe po mene, ali mu je trebala moja adresa. Nisam je imao. Rekao mi je da idem na recepciju. Bio sam jako uplašen, srce mi je lupalo kao ludo -  seća se Levi.

- Polako sam otvorio vrata da vidim ima li koga u hodniku. Bojao sam se da će tamo biti neko iz Lev Tahora.

Osvrćući se oko sebe, sišao je i predao telefon recepcioneru, koji je dao adresu čoveku sa druge strane linije.

Ubrzo nakon toga, po Levija je stigao taksi. Odveo ga je do kuće tog čoveka, u kojoj je tinejdžer ostao čak nekoliko meseci. Ipak, trebalo je neko vreme da se prilagodi.

Konačno, dogovoreno je da ga kanadska ambasada pošalje u Kvebek. Levi sada završava srednju školu i živi u hraniteljskoj porodici. On je danas DJ, bavi se fotografijom i svira klavijature. Objavljuje motivacijske video zapise na Instagramu. U sinagogu ide svojom voljom.

- Idem iz zabave. Tamo imam prijatelje, ali živim otvorenog uma - kaže danas srećan Mendi Levi, piše "Slobodna Dalmacija".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Јелена

    22. januar 2022 | 11:58

    Причала ми је тетка да је са њом, шездесетих, медицину студирала Јеврејка. Онда су рођаци ту девојку натерали да напусти факултет и уда се за рођеног ујака, да би богатство остало у породици.

  • Perke

    22. januar 2022 | 12:28

    To sto ovaj mali ne želi da živi okružen normalnim i poboznim ljudima, koji čuvaju moral, čije žene ne idu u minicima, koji ne gledaju televiziju, koji se žene mladi, normalnim supružnicima, gaje mnogo dece, a ne kerove po stanovima, ne znači da je to neka sekta, već da je on ozbiljan psihotik i grešnik.. Podrška za jevrejsku brscu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA