≫ 

Jedna kuća privlači posebnu pažnju u Salcburgu: U njoj se rodio Mocart, cela porodica spavala u jednoj sobi

Kuća u kojoj se rodio Mocart danas je pretvorena u muzej i jedno od najposećenijih turističkih atrakcija u austrijskom gradu

  • 0
Rodna kuća Mocarta Salcburg Austrija Volfgang Amadeus Mocart Foto: Privatna arhiva

Jedna žuta kuća u Salcburgu privlači posebno veliku pažnju jer se u njoj 27. januara 1756. godine rodio najpoznatiji sin ovog grada, Volfgang Amadeus Mocart.

Kuća Hagenau broj 9 nalazi se u ulici Getreidegasse. Mocartova porodica je živela u stanu na trećem spratu i tamo provela 26 godina, od 1747. do 1773. godine.

Iako su bili imućni i imali su dve služavke, porodica je stan izjamljivala. Roditelji Leopold, koji je bio muzičar i Ana Marija imali su sedmoro dece, ali je samo dvoje od njih preživelo - Mocart, koji je bio najmlađi i njegova pet godina starija sestra Marija Ana, zvana Nanerl.

Rodna kuća Mocarta Salcburg Austrija Volfgang Amadeus Mocart Rodna kuća Mocarta (u sredini sa zastavom) Foto: Privatna arhiva

Porodica je imala samo jednu spavaću sobu i svi su spavali u njoj sve do Mocartove 17. godine, kada se sele u drugu kuću koja je danas poznata kao Mocartova rezidencija.

Stan su izjamljivali od porodice Hagenau, koja je imala prodavnicu u prizemlju - u njoj su prodavali biber, razne likere i druge predmete.

Tokom obilaska rodne kuće koju nam je priredila divna Klaudija saznali smo da je Mocart voleo život, da je brzo trošio sve što bi zaradio i da je imao problema sa novcem zbog ekstravagantnog života.

Kuća u kojoj se rodio Mocart danas je pretvorena u muzej i jedno od najposećenijih turističkih atrakcija u austrijskom gradu.

Muzej prikazuje rani život Volfganga Amadeusa Mocarta, njegove prve muzičke instrumente, prijatelje i strastveno interesovanje za operu. Na trećem spratu je izložena Mocartova violina iz detinjstva, kao i portreti, dokumenti i rana izdanja njegove muzike, a drugi sprat je posvećen Mocartovom interesovanju za operu i uključuje klavikord na kojem je komponovao Čarobnu frulu. Struktura je u vlasništvu Mocart fondacije.

U ovom muzeju možete da vidite predmete iz njegovog svakodnevnog života kao i nameštaj iz 18. veka i osetite se kao da ste se lično vratili u dane Mocarta.

Detinjstvo ovog vunderkinda, duge godine putovanja i njegova misteriozna smrt: muzej u Mocartovoj rodnoj kući baca svetlo na čoveka i umetnika iz mnogo različitih perspektiva. Na prvom spratu, rotirajuća godišnja izložba uvek ima novu privlačnost čak i za najbolje upućene obožavaoce Mocarta.

U svom najranijem detinjstvu u Salcburgu, Mocart je pokazao neverovatne sposobnosti svirajući klavijature i violinu. Sa samo pet godina njegovo komponovanje i nastupi su bili cenjeni i uvažavani od strane evropskog plemstva i aristokratije. Kada je napunio 17 godina, dobio je posao muzičara na dvoru u Salcburgu.

Salcburg Austrija Volfgang Amadeus Mocart kuća u kojoj je živeo od 17. godine Kuća u kojoj se porodica preselila kad je Mocart imao 17 godina Foto: Privatna arhiva

Međutim, odrastao je nespokojan i nezadovoljan, često je putovao u potrazi za boljim položajem, ali uvek aktivno komponujući. Tokom posete Beču 1781. godine, nakon što je dobio otkaz na dvoru, odlučio je da se naseli u ovom gradu, gde je kasnije stekao slavu. Interesantno je da je Mocart ostao u Beču do kraja života, uprkos tome što je prolazio kroz teške finansijske situacije. U poslednjim godinama svog života, komponovao je mnoga poznata dela, veliki broj simfonija, poznate koncerte i opere, kao i njegovo poslednje delo, Rekvijem. Okolnosti njegove prerane smrti, predmet su mnogih spekulacija, digavši Mocarta na nivo mita.

Mocart je 4. avgusta 1782. godine oženio Konstancu Veber protiv želja svoga oca. On i Konstanca su imali šestoro dece, ali samo dvoje nisu umrli u detinjstvu. Oboje, Karl Tomas (1784-1858) i Franc Ksaver Volfgang, nisu se ženili niti imali decu.

Rodna kuća Mocarta Salcburg Austrija Volfgang Amadeus Mocart Portret njegove supruge Konstance Foto: Privatna arhiva

Danas ne postoji nijedan potomak ovog velikog umetnika.

Iako se na svakom koraku u Salcburgu može pronaći nasleđe ovog vunderkinda, koji važi za najpoznatijeg sina ovog gradića, on navodno nije voleo sam grad i poslednje dane života proveo je u Beču.

Umro je kad je imao 35 godina, a prema rečima vodiča Klaudije, danas svako želi da ima neke veze sa ovim umetnikom, pa je sve više predmeta sa njegovim likom i delom.

Video: Koncert Orgulje u podne u katedrali u Salcburgu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA