≫ 

Tvrdili da je slonica nezakonito zatvorena u zoo vrtu: Sud presudio - Hepi ostaje, nema prava koja imaju ljudi

Odluka Vrhovnog suda je usledila nakon više odluka nižih sudova, koji su stali na stranu Zoološkog vrta u Bronksu u slučaju koji je pokrenula pravna neprofitna organizacija "Nonhjuman rajts prodžekt" sa sedištem u Njujorku

  • 0
slon ilustracija Foto: Unsplash/ Ilustracija

Slonica Hepi ostaće u zoološkom vrtu u Bronksu nakon što je sud u Njujorku odlučio da, u skladu sa američkim zakonom, na nju ne mogu da se primenjuju pravila koja se odnose na ljude.

Vrhovni sud savezne države Njujork danas je većinom glasova od 5-2 odbacio argument jedne grupe za zaštitu životnja da je slonica nezakonito zatvorena u zoološkom vrtu, preneo je BBC.

Iako su slonovi "impresivni", navodi se u obrazloženju presude, oni nemaju ista prava na slobodu kao ljudi. Grupa za prava životnja tražila je da se Hepi iz zoološkog vrta prebaci u jedno utočište za slonove.

Sudije su raspravljale o tome da li se pravni princip "habeas corpus", koji štiti od nezakonitog zadržavanja, može primeniti i na emocionalno složene i inteligentne životinje.

- Iako niko od nas ne osporava impresivne sposobnosti slonova, mi odbacujemo argumente podnosioca peticije da imaju pravo da traže pravni lek 'habeas corpus' u ime slonice Hepi - napisala je predsednica sudskog veća Dženet Difjore u ime većine.

Ona je istakla da je "habeas corpus" procesno sredstvo čiji je cilj da obezbedi prava na slobodu ljudskih bića koja su nezakonito zadržana, a ne životinja koje nisu ljudi.

Odluka Vrhovnog suda je usledila nakon više odluka nižih sudova, koji su stali na stranu Zoološkog vrta u Bronksu u slučaju koji je pokrenula pravna neprofitna organizacija "Nonhjuman rajts prodžekt" sa sedištem u Njujorku.

Oni su tražili da se pedesetjednogodišnja slonica izmesti iz zoološkog vrta u Bronksu, zbog toga što je nazakonito zatvorena u ograđenom prostoru od jednog hektara. Kompanija koja upravlja tim zoološkim vrtom je odbacila takav opis i navela da Hepi i njen partner imaju svu neophodnu pažnju.

Sudija Dženi Rivera, koja je glasala za oslobađanje slonice, kazala je da je njeno zatočeništvo u suštini nepravedno i nehumano i predstavlja uvredu za civilizovano društvo. Hepi je rođena u divljni u Tajlandu, gde je uhvaćena i dovedena u zoološki vrt u Bronksu 1977, kada je bila stara godinu dana.

Video: Vrelo leto u Beogradu se lakše podnosi uz hladan tuš: Beogradska slonica Tvigi baš zna da uživa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA