≫ 

Francuski poslanik tužen zbog navodnog usvajanja prezimena aristokratske porodice

Četrdesetsedmogodišnji Emanuel Taše de la Pažeri je prošle nedelje ušao u parlament kao član krajnje desne stranke koju vodi Marin Le Pen

  • 0
NapoleonBonaparta I krunisanje Coronation of Napoleon and Empress Josephine on December 2nd 1802 Foto: Profimedia/ JOEL ROBINE/AFP

Potomci jedne od najstarijih francuskih aristokratskih porodica tužili su novoizabranog poslanika nove krajnje desničarske stranke Marin Le Pen, koji su ga optužili da je dodao njihovo prezime svom, piše The Guardian.

Četrdesetsedmogodišnji Emanuel Taše de la Pažeri je prošle nedelje ušao u parlament kao član krajnje desne stranke koju vodi Marin Le Pen, a njegovu ličnu kartu su verodostojnom proglasile lokalne vlasti u gradu Marseju na jugu Francuske.

Emanuel Taše de la Pažeri rođen je kao Emanuel Taše u predgrađu Pariza Montreuilu, a ove nedelje je u razgovoru za novine Le Monde rekao da je pre 30 godina dok je radio u modi i medijima svom prezimenu dodao "de la Pažeri".

- Potpuno je normalno da se u umetnosti i komunikacijama koristi pseudonim. Jedino što ne smete da uradite je da ga dajete svojoj deci - rekao je Aleksandr Varo, advokat koji zastupa francuskog zastupnika.

Varo je dodao da javnost za taj njegov pseudonim zna decenijama.

Muška linija porodice Taše de la Pažeri izumrla je 1993. godine, međutim tri potomka porodice ove nedelje su tužila zastupnika Nacionalnog fronta. Oni tvrde da je ime njihove porodice "prisvojeno".

Najslavnija članica porodice Taše de la Pažeri bila je carica Žozefin de Boarne. Ona se 1796. godine udala za Napoleona Bonapartu. Puno ime joj je Mari Žozef Roz Taše de La Pažeri.

Iako francuski zakoni ljudima ne brane prisvajanje prezimena aristokratskih porodica, takvi potezi znaju da dovedu do kontroverzi.

Kritičari bivšeg francuskog predsednika Valerija Žiskara d’Estena nisu bili zadovoljni jer je njegov deda prisvojio plemićki "de" (što znači "od"). Istovremeno, malo je onih koji su isto zamerali Šarlu de Golu.

Problem u kojem se našao Taše de la Pažeri nimalo se neće sviđati stranci koja je na nedavno održanim parlamentarnim izborima ostvarila veliki uspeh.

- Predali smo žalbu kako bismo zaštitili ime porodice -  rekao je Frederik Pišon, advokat koji zastupa tri naslednice porodice Taše de la Pažeri.

Prvo saslušanje pred sudijom u slučaju "Taše de la Pažeri protiv Taše de la Pažeri" (Tascher de la Pagerie protiv Taché de la Pagerie) trebalo bi da se održi 8. jula.

Naslednice traže simboličnu odštetu od jednog evra i da se Taše de la Pažeri za svako korišćenje imena kazni novčanom kaznom od 500 evra.

Pišon je rekao da mu nije bitna činjenica da je član Nacionalnog fronta. Dodao je da prezime retko i da postoji mogućnost da će ljudi pomešati imena Tascher de la Pagerie i Taché de la Pagerie.

- Moji su klijenti iz Normandije, ali žive u Parizu i jedini su naslednici porodice. Njihov otac je umro 1993. godine jedino što žele je da se ime zaštiti - rekao je advokat naslednica.

Emanuel Taše de la Pažeri rekao je za Le Monde da "nema vremena za ovakve stvari".

Video: Mari Le Pen priznala poraz i najavila još veću borbu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA