≫ 

Srpski petao postao ambasador Hitlerovog rodnog grada: Nemački carinici su mu na tom mostu odrubili glavu

Pevac je dobio ime Valter, po novinaru Valteru Gajiringu zahvaljujući kome je priča o o prijateljstvu nemačkog vojnika i srpskom petlu sa kojim je proveo ratne godine

  • 0
Braun skulptura petla srpski petao

Foto: Tanjug/Braunau Sekretarijat za kulturu/Zoran Šijaković

Na mostu preko reke In, kod Brauna, gradića na granici Austrije i Nemačke, poznatog po tome da je rodno mesto Adolfa Hitlera svečano je postavljena je skulptura posvećana srpskom petlu dugopevcu, koga je sa ratišta doneo nemački vojnik a kojem su nemački carinici 1918. na tom istom mostu odrubili glavu.

Skulptura je svečano otkrila poslanica Evropskog parlamenta Angelika Vinzig u petak, a pevac je dobio ime Valter, po novinaru Valteru Gajiringu zahvaljujući kome je priča o o prijateljstvu nemačkog vojnika i srpskom petlu sa kojim je proveo ratne godine, objavljenu 29. juna 1918. godine na naslovnoj strani lokalnih novina, opet doprla u javnost.

Svečanosti na mostu preko reke In prisustvali su brojni austrijskih zvaničnici, ambasador Srbije Nebojša Rodić, a informacije o ovom događaju za Tanjug je preneo inicijatora projekta Zorana Šijakovića, lokalni sekretar za kulturu koga su salcburški mediji uvrstili u 100 najpopularnijih sugrađana, a Vlada Gornje Austrije odlikovala za stvaralački rad.

Uz petla koji je postavljen na ogradi mosta preko reke In napravljen je, kako kaže Šijaković i jedan manji, takođe rad Kristine Persajs.

On je trenutno je u Muzeju i biće ambasador koji će Braunau povezivati sa drugim gradovima širom Evope, sa sličnim legendama, rekao je on, preneo je Tanjug.

- Dobili smo poziv za Brisel, a prvo idemo u Bremen koga krasi i skulptura magarca, mačke i petla - junaka iz bajke Bremenski svirači braće Grim. Biće to povod i za bratimljenje srpskog i petla braće Grim, koje će se iskoristiti za jačanje veza u oblasti privrede, kulture ... -  rekao je Šijaković.

Braun skulptura petla srpski petao

Foto: Tanjug/Braunau Sekretarijat za kulturu/Zoran Šijaković

Na svečanosti je, kako kaže, premijerno izvedeno i delo "Fantazija o petlu" Vilfrida Šarfa kompozitora koji je nastupao i na novogodišnjem koncertu Bečke filharmoniije.

Šijaković, koji je rođen u Novom Sadu, kaže i da je Braunau kao Hitlerovo rodno mesto stigmatozovano i da se zbog toga svi trude da doprinesu da izađe iz takvog nepopularnog imidža.

Sa našim petlom to će sigurno uspeti, kaže Šijaković koji je i osnivač Udruženja Danica čiji je ansambl jedan od retkih interpretatora srpske izvorne narodne i starogradske muzike u Austriji.

U priči o važnosti petla, podseća i na to da su mnoge životinje bile junaci Prvog svetskog rata, a neke su imale i manje zvaničnu ali ključnu ulogu za moral vojnika u rovovima, podstičući ih da razmišljaju o normalnom životu i danima kakve će ponovo živeti.

Video: Šta bi bilo da Srbi nisu rekli NE Hitleru?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA