≫ 

Nakon što je Orka uginula, u Seni se pojavio kit Minka dugačak 10 metara

Prvi je put je sada sisar te vrste primećen kako pliva u Seni

  • 0
Mink kit reka Sena Foto-ilustracija: Shutterstock

18Mesec dana nakon što je bolestan kit orka uginuo u Seni u istoj reci je, nadomak Lamanša, primećen kit Minke dugačak 10 metara, saopštile su lokalne vlasti.

- Ovo je bez presedana - izjavila je Rojtersu Delfin Eloa, direktorka Instituta za istraživanje sisara GEČ, nakon što je njen tim potvrdio izveštaje podeljene na društvenim mrežama o tome da je sasvim moguće da takva životinja kruži u slatkovodnoj oblasti Normandijskog mosta blizu Avra.

Eloa je dodala da, iako brazdeni kitovi nisu neuobičajeni u Lamanšu, prvi put je sada sisar te vrste primećen kako pliva u Seni.

Njega su prvi danas primetili mornari, saopštila je kancelarija prefekture Sen-Maritim, dodajući da je odmah nakon toga održan hitan sastanak sa istraživačima i državnim zvaničnicima kako bi se razgovaralo o snimcima sisara.

Tim je potvrdio da je verovatno reč o odraslom kitu koji pripada brazdenoj podvrsti, da je dugačak oko 10 metara, te da se čini da je dobrog fizičkog stanja.

Prošlog meseca u Seni je primećen bolestan četiri metra dugačak mužjak orke, koji je preminuo nakon što ekipe stručnjaka nisu uspele da ga odnesu nazad do Lamanša.

- Moramo apsolutno obezbediti da se to ne ponovi - rekla je danas Eloa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA