≫ 

Sva sila prirode u jednom trenu: Snimio stravičnu lavinu koja guta sve pred sobom, čekao poslednji sekund

Mladić je stajao na ivici litice kada je lavina krenula

  • 1
Snimak lavine Kirgistan Printskrin: Instagram/ harryshimmin

Grupa planinara snimila je nestvaran prizor prilikom obilaska planine Tian Šan u Kirgistanu. U trenutku kada su  devet Britanaca i jedan Amerikanac stigli do najviše tačke na stazi, jedan mladić se odvojio od grupe da bi slikao sa vrha brda.

U sledećem trenutku prisustvovao je veličanstvenom prizoru, koji je mogao da ga košta života.

- Dok sam slikao čuo sam zvuk dubokog leda koji puca iza mene. Tu sam počeo da snimam... Bio sam tamo već nekoliko minuta, pa sam znao da postoji mesto da se sklonim odmah pored. Bio sam na ivici litice, tako da sam mogao samo da pobegnem u sklonište, zato se i ne pomeram - priča mladić koji je napravio snimak.

On je rekao da je čekao po poslednjeg sekunda da potraži zaklon.

- Veoma sam svestan da sam preuzeo veliki rizik. Osećao sam da imam kontrolu, ali bez obzira na to, kada je sneg počeo da pada pao je mrak, bilo je teže da se diše, kao da me je sneg zazidao, mislio sam da ću umreti - napisao je mladić.

On kaže da se iza stene osećao kao u mećavi.

- Kad je sve prošlo, udario me adrenalin. Bio sam prekriven samo malim slojem snega, bez ogrebotine. Kada sam se ponovo pridružio grupi, video sam da su svi bezbedni, iako je jedna devojka dobro posekla koleno. Na konju je odjahala do najbliže zdravstvene ustanove. Jedan momak je pao sa konja i zadobio modrice - naveo je dečko koji je načinio ovaj fascinantni snimak.

Kako je rekao, cela grupa se smejala i plakala, srećna što je živa.

- Tek kasnije smo shvatili koliko smo srećni bili. Da smo hodali još pet minuta, svi bismo bili mrtvi. Staza kojom smo trebali da idemo prolazila je upravo kroz lavinu. Prošli smo tuda posle. Hodali smo  među masivnim ledenim stenama i kamenjem koje je bačeno mnogo dalje nego što smo mogli da pobegnemo, čak i da smo odmah reagovali. Da bude još gore, staza teče uz niski greben, skrivajući planinu od pogleda, tako da bismo tutnjavu čuli samo pre nego što se svetla ugase - zaključio je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA