≫ 

Hitlerov sat prodat na aukciji u SAD za 1,1 milion dolara: Na njemu svastika i inicijali AH

U katalogu pred aukciju navodi se da je Hitler dobio sat na poklon najverovatnije za rođendan 1933, u godini kada je postao kancelar Nemačke

  • 10
Hitler sat Foto: Profimedia/Alexander Historical Auctions

Sat koji je pripadao nacističkom lideru Adolfu Hitleru prodat je za 1,1 milion dolara na aukciji u Americi.

Sat marke "Huber" prodat je anonimnom kupcu, a na njemu su urezani svastika i inicijali AH, preneo je BBC.

Jevrejski lideri iz celog sveta su i pre prodaje osudili aukciju u "Aleksender Historikal Okšns" u američkoj državi Merilend.

Međutim, aukcijska kuća, koja je ranije prodala nacističke memorabilije, rekla je nemačkim medijima da im je cilj da sačuvaju istoriju.

Nacistički vođa Adolf Hitler je bio na čelu Nemačke od 1933. do 1945. godine, i u tom periodu je naredio sistematsko istrebljenje 11 miliona ljudi, od kojih je šest miliona Jevreja.

U katalogu pred aukciju navodi se da je Hitler dobio sat na poklon najverovatnije za rođendan 1933, u godini kada je postao kancelar Nemačke.

Hitler sat Foto: Profimedia/Alexander Historical Auctions

Dodaje se da su se sata domogli francuskih vojniki, kada su upali u Berghof, Hitlerovo planinsko odmaralište, u maju 1945. godine.

U ostalim predmetima na aukciji pojavila se i haljina koja je pripadala Hitlerovoj ženi Evi Braun, zatim, fotografije nacističkih zvaničnika i žuta odeća sa Davidovom zvezdom, namenjenih Jevrejima.

U otvorenom pismu koje je potpisalo 34 jevrejskih lidera, navodi se da je prodaja "odvratna" i pozvala je da se nacistički predmeti povuku sa aukcije.

Video: Pad Berlina: Pogledajte arhivske snimke poslednje velike bitke Drugog svetskog rata u Evropi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Glirija

    30. jul 2022 | 13:40

    To je amerika,ugostili mengela,cuvaju nacisticke stvari....olos,laz,teror...

  • Oldtajmer

    30. jul 2022 | 14:02

    Da nisu Japanci bespotrebno napali Perl Harbur Ameriku bi boleo stojko i za Hitlera i za Evropu. Dokaz tome je da su posle rata udomili sve Hitlerove inženjere i najveće ratne zločince. Hitler je bio svetac za ono šta su Amerikanci radili po celom svetu od '45. do danas.

  • bole

    30. jul 2022 | 13:37

    Još malo pa će ga pola Evrope kačiti o zid.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA