≫ 

Na Himalajima pronađeno telo indijskog vojnika: Nestao je pre 38 godina

Ovo nije prvi put da je telo vojnika pronađeno nakon nekoliko decenija. Patrolna jedinica je pronašla telo Tukarama V. Patila 2014. godine, 21 godinu nakon što je nestao u glečerima

  • 0
Himalaji planinari poginuli Foto: Tanjug/AP

Telo indijskog vojnika koji je nestao na Himalajima pre 38 godina napokon je pronađeno.

Čandrašekar Harbola i njegovih 19 kolega zahvatila je lavina dok su obavljali patrolu na glečeru Siačen duž indijsko - pakistanske granice 1984. godine. Petnaest tela je pronađeno, ali ne i preostalih pet.

Ipak, 38 godina kasnije vojnici su pronašli Harbolino telo, kao i još jedno koje još uvek nije identifikovano. Harbolina porodica živi u distriktu Haldvani u himalajskoj državi Utarakhand, a sahrana vojnika biće obavljena uz vojne počasti u njegovom rodnom selu.

Ovo nije prvi put da je telo vojnika pronađeno nakon nekoliko decenija. Patrolna jedinica je pronašla telo Tukarama V. Patila 2014. godine, 21 godinu nakon što je nestao u glečerima.

Siačen je sporno područje između Indije i Pakistana, pregovori za demilitarizaciju su se održavali, ali bez uspeha. Vojnici susednih zemalja, koje poseduju nuklearno oružje, imali su kratku bitku za kontrolu nad glečerom Siačen 1984. godine. Četiri decenije kasnije vojnici obe zemlje su i dalje stacionirani na surovom terenu.

Najmanje 129 pakistanskih vojnika poginulo je 2012. godine u lavini blizu glečera Siačen. Indija i Pakistan su pozvani da povuku vojnike iz ovog područja, ali takva odluka nije donesena. Najmanje deset vojnika je poginulo u lavini 2016. godine, a još četvorica 2019. godine u sličnim okolnostima.

Video: Kako je Dolores razvila trobojku na vrhu sveta: Od branja šljiva, do osvajanja Mont Everesta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA