• 1
 ≫ 

Ispunjava želje, nije zahtevna, ali je zaboravna: Mane i vrline zlatne ribice

 ≫ 

Osim što je dugovečna i može da preživi u zaleđenoj vodi, pamćenje najpoznatije stanovnice akvarijuma traje duže nego što o njemu govori uvreženo verovanje

  • 1
Zlatna ribica Foto: Shutterstock

Zlatne ribice povezuju se sa mnogim mitovima i pričama zbog čega su postale najpoznatije i najtraženije akvarijumske vrste.

Veoma su zahvalne za odgajanje: dobro se prilagođavaju godišnjim dobima i okruženju sa drugim vrstama ribica, prenosi portal apetit.rs.

Životni vek zlatne ribice

U idealnim uslovima zlatna ribica može da doživi duboku starost, čak 40 godina. Ovo zvuči neverovatno, posebno zbog činjenice da većina vlasnika pogrešno shvati kako zlatnim ribicama ne treba previše nege. Pre nego što nabavite zlatnu ribicu, saznajte sve o uslovima u kojima ona treba da živi.

Zlatne ribice i zaleđena voda

Zvuči neverovatno, ali zlatne ribice mogu da prežive i u vodi čija je temperatura ispod nule! To rade tako što padnu u hibernaciju, pod uslovom da imaju mnogo kiseonika. Međutim, sa njihovom sposobnošću ne treba eksperimentisati, već im stvoriti što prijatnije uslove za život.

Zlatne ribice na festivalima

Poznato je da se zlatne ribice širom sveta poklanjaju na raznim karnevalima i takmičenjima. Italija i Engleska su zabranile ovaj vid nagrađivanja, jer ga smatraju nehumanim.

Pamćenje zlatnih ribica

Sigurno je da ste o nekome čuli kako ,,ima pamćenje kao zlatna ribica“. Ta fraza je nastala kao posledica verovanja da pamćenje zlatne ribice traje tri sekunde. Istina je sasvim drugačija. Zlatne ribice imaju pamćenje bolje od mnogih riba. One čak tri meseca pamte razne boje, zvuke, elemente, kao i likove osoba koje ih hrane. S vremenom ribica zapamti ko joj je vlasnik i nauči da bez straha jede iz njegove ruke.

Zlatna ribica i tri želje

Ovo je najzastupljeniji i najpoznatiji mit o zlatnoj ribici. Legenda o njenoj sposobnosti da ispuni tri želje dolazi iz Puškinove ,,Bajke o ribaru i zlatnoj ribici“, ali to nije jedini izvor verovanja da ova ribica može da nam ostvari snove. Postoji stara legenda koja kaže da zlatne ribice ispunjavaju želje posebnim ljudima. Da li vas zlatna ribica smatra ,,posebnim“, proverite tako što ćete stati ispred akvarijuma: ako dopliva do vas, znači da je spremna da vas usreći, pa brzo zamislite želju, jer nikad se ne zna…

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Valdo

    12. septembar 2022. | 16:55

    Pa lepo, pozelim nesto i ona na kraju da zaboravi ispunjenje! 🤣