≫ 

"Kosmički" i "fantomski" NLO-i svuda po ukrajinskom nebu, tvrde vladini izveštaji

Astronomi su posmatrali desetine objekata koji se "ne mogu naučno identifikovati"

  • 2
Ukrajina Kijev Kiev NLO UFO Foto-ilustracija: Pixabay

Nebo nad Kijevom je prepuno neidentifikovanih letećih objekata (NLO), navodi se u novom izveštaju Glavne astronomske opservatorije Nacionalne akademije nauka Ukrajine.

Naravno, imajući u vidu da su Rusija i Ukrajina bile zaključane u višemesečnom sukobu koji se u velikoj meri oslanja na avione i bespilotne letelice, verovatno je da su mnogi od ovih takozvanih NLO-a vojna oruđa koja se pojavljuju previše brzo da bi se identifikovala, nagađa američka obaveštajna agencija, prenosi Live Science.

Objavljen u predštampanoj bazi podataka arXiv, izveštaj - koji još uvek nije recenziran - opisuje nedavne korake koje su ukrajinski astronomi preduzeli da nadgledaju objekte koji se brzo kreću, slabo su vidljivi na dnevnom nebu iznad Kijeva i okolnih sela. Koristeći specijalno kalibrisane kamere na dve meteorološke stanice u Kijevu i Vinarivki, selu oko 120 kilometara ka jugu, astronomi su posmatrali desetine objekata "koji se naučno ne mogu identifikovati kao poznati prirodni fenomeni", navodi se u izveštaju.

Vladine agencije imaju tendenciju da takve objekte nazivaju UAP, skraćeno za "neidentifikovane vazdušne pojave" (unidentified aerial phenomena).

- Uočavamo značajan broj objekata čija priroda nije jasna. Viđamo ih svuda - napisao je tim.

Istraživači su podelili svoja UAP zapažanja u dve kategorije: "kosmičke" i "fantomske". Prema izveštaju, ovi kosmički su svetleći objekti koji su svetliji od pozadinskog neba. Ovi objekti su označeni imenima ptica kao što su "soko" i "orao" - i primećeni su kako lete samostalno, kao i u "eskadrilama", napisao je tim.

Fantomi su, nasuprot tome, tamni objekti, koji obično izgledaju "potpuno crni", kao da upijaju svu svetlost koja pada na njih, dodao je tim. Upoređujući zapažanja iz dve opservatorije učesnice, istraživači su procenili da se fantomi kreću u opsegu od 13 do 12 metara širine i da mogu da putuju brzinom do 53.000 km/h. Poređenja radi, interkontinentalna balistička raketa može dostići brzinu do 24.000 km/h, prema Centru za kontrolu naoružanja i neproliferaciju.

Istraživači nisu spekulisali o tome šta bi ovi NLO mogli biti. Umesto toga, njihov rad se fokusira na metode i proračune koji se koriste za otkrivanje objekata. Međutim, prema izveštaju američke Kancelarije direktora nacionalne obaveštajne službe (ODNI) iz 2021. godine, verovatno je da su barem neke UAP "tehnologije koje su primenile Kina, Rusija, druga nacija ili nevladin entitet".

S obzirom na tekuću rusku "specijalnu operaciju" u Ukrajini, koja je počela u februaru 2022, razumno je, navodi se, sumnjati da bi neki UAP opisani u novom izveštaju mogli biti povezani sa stranim nadzorom ili vojnim tehnologijama.

Prema izveštaju ODNI, druga moguća objašnjenja za UAP uključuju "nered u vazduhu", kao što su ptice i baloni; atmosferske pojave, kao što su kristali leda; ili poverljivi vladini projekti. Ni američki ni ukrajinski izveštaji ne pominju mogućnost vanzemaljskih posetilaca.

Vlada SAD otvoreno je obnovila svoje interesovanje za istrage UAP-a od 2017. godine, kada je nekoliko video snimaka koje su snimili avioni američke mornarice procurilo u medije. Sada već ozloglašeni video snimci prikazuju neidentifikovane letelice kako se kreću na naizgled nemoguće načine, bez objašnjenja.

Vlada je naknadno deklasifikovala snimak i nedavno je otkrila da postoji još vojnih snimaka susreta UAP-a, iako ih Ministarstvo odbrane (DOD) neće objaviti zbog "zabrinutosti za nacionalnu bezbednost". Ranije ove godine, Kongres je odobrio finansiranje DOD-a za otvaranje nove kancelarije fokusirane isključivo na upravljanje izveštajima o viđenjima NLO-a od strane američke vojske. Autori novog izveštaja UAP-a iz Ukrajine dodali su da je Nacionalna akademija nauka zemlje zainteresovana da doprinese ovom istraživanju koje je u toku.

Video: Vanzemaljac, duh ili loptasta munja! Šta je ovaj čovek snimio?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Hahaha

    15. septembar 2022 | 23:31

    Amerikanci odmah nadju razlog sta je samo da covecanstvo ne veruje da postoje

  • posiden

    16. septembar 2022 | 13:34

    NLO 🤦🏻‍♂️ pomaze Ukraince!🤔

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA