≫ 

Čuveni arheolog tvrdi da je došao do neverovatnog otkrića: Veruje da je pronašao grobnicu kraljice Nefertiti

Nefertiti je živela između 1370. i 1330. godine pre nove ere. Bila je pomajka kralju Tutankamonu i supruga faraonu Akhenatonu, koji je vladao tokom prosperitetnog perioda drevnog Egipta

  • 1
Nefertiti Foto: Pixabay/HeikoAL

Arheolozi su godinama bezuspešno tražili grobnicu egipatske kraljice Nefertiti, ali čuveni egiptolog Zahi Havas tvrdi da je potrazi konačno došao kraj.

Nekadašnji ministar za antikvitete i arheologiju Egipta bio je deo ekspedicije koja je oko Luksora pronašla amajlije, kakve su ranije povezivane sa Tutankamonom, ali i mumije na zapadnoj obali koje su podvrgnute genetičkim ispitivanjima.

- Već smo imali DNK pripadnika 18. dinastije od Akhenatona do Amenhotepa II ili III, a sada su tu i dve neimenovane mumije obeležene sa KV21a i b. U oktobru ćemo moći da objavimo otkriće mumije Ankesenamon, Tutankamonove žene, kao i njene majke Nefertiti - rekao je Havas za Newsweek, prenosi Artnet.

- Pronađena je i grobnica KV35 mumije desetogodišnjaka. Ako je to dete Tutankamonov brat i Akhenatonov sin, problem pronalaska grobnice Nefertiti je rešen - dodao je legendarni egiptolog.

Nefertiti je živela između 1370. i 1330. godine pre nove ere. Bila je pomajka kralju Tutankamonu i supruga faraonu Akhenatonu, koji je vladao tokom prosperitetnog perioda drevnog Egipta. On je uveo monoteističku religiju obožavanja solarnog diska Atona i preselio prestonicu u novi grad nazvan Akhenaton, odnosno "horizont boga Atona".

Naslednici su pokušali da izbrišu njegovo ime i nasleđe, pa je prestonica napuštena, a skulpture i slike sa njegovim likom i imenom, uključujući i mnoge tragove postojanja kraljice Nefertiti su uništeni.

Koja je bila njena uloga u upravljanju državom i dalje je predmet spekulacija, ali Havas smatra da je nakon Akhenatona vladala Egiptom još tri godine pod imenom Smenkhara.

Ipak, mnogi sumnjaju u Havasovo potencijalno otkriće. Jedan od njih je Husein Abdel Basir, aktuelni direktor Muzeja antikviteta i biblioteke u Aleksandriji, koji je za Al-Monitor prošle godine rekao:

- Pronalazak groba Nefertiti na zapadnoj obali u Luksoru moguće je samo ako su mumije Akhenatona i nje pomere iz Amarne u Luksor u kasnijim epohama.

Video: Osvojio zlato u Beogradu i srce Dilete Leote: Pustinjska trka Marsela Džejkobsa i zanosne voditeljke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA