≫ 

Danska kraljica oduzela kraljevske titule četvoro unučadi

Sva unučad zadržavaju svoja mesta u nasleđivanju

  • 4
Kraljica Margareta II Danska

Foto: Tanjug/AP

Danska kraljevska porodica objavila je da će četvoro unuka kraljice Margarete izgubiti svoje titule prinčeva i princeza 1. januara 2023. i kaže da je to u skladu s "drugim kraljevskim kućama".

Ovaj potez tiče se drugog sina kraljice, princa Joakima. Princ Nikolaj, princ Feliks, princ Henrik i princeza Atina od sledeće godine više neće biti prinčevi. Umesto toga, koristiće titule grofa ili grofice i od sledeće godine neće biti Njihova visočanstva, nego Njihove ekselencije.

Taj potez neće uticati na decu Margaretinog najstarijeg sina i prestolonaslednika Frederika, koji sa suprugom princezom Meri ima dva sina i dve ćerke.

U saopštenju danske kraljevske kuće stoji: "Kraljičina odluka u skladu je sa sličnim prilagođavanjima koje su druge kraljevske kuće uradile poslednjih godina. Kraljica želi da stvori okvir za četvoro unučadi kako bi mogli da oblikuju sopstvene živote u mnogo većoj meri bez ograničenja posebnim razmatranjima i dužnostima koje formalna pripadnost danskoj kraljevskoj kući kao institucija uključuje."

Sva unučad zadržavaju svoja mesta u nasleđivanju.

I kralj Čarls će suziti kraljevsku porodicu?

Moguće je da se danska kraljica u saopštenju osvrnula i na britansku kraljevsku porodicu koja bi mogla da se suzi za vladavine novog kralja Čarlsa. Već se neko vreme piše da će novi britanski kralj suziti kraljevsku porodicu i da će u budućnosti samo direktni naslednici monarha biti prinčevi i princeze.

To bi se moglo odnositi i na decu Megan Markl i princa Harija koji trenutno imaju pravo na titule princa i princeze, ali ih kralj još nije dodelio. Prema britanskom zakonu iz 1917. godine, samo deca i unuci monarha (po muškoj liniji) i najstariji sin princa od Velsa mogli su biti prinčevi i princeze.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA