Sin kraljice Danske se oglasio nakon što su mu deca ostala bez kraljevskih titula: "Baba ih je oštetila"

Princ tvrdi da je pre samo pet dana bio obavešten šta će se dogoditi

  • 6
Princ Joakim od Danske sa porodicom, kraljica Margareta Druga Foto: Profimedia

Princ Joakim od Danske, sin kraljice Margarete Druge, rekao je da je odlukom njegove majke da njegovoj deci oduzme kraljevske titule, njima naneta velika šteta.

Joakim tvrdi da je pre samo pet dana obavešten da će njegovoj deci - Nikolaju (23), Feliksu (20), Henriku (13) i Atini (10) biti oduzete kraljevske titule i da više neće biti prinčevi i princeze.

- Svi smo veoma tužni. Nikad nije lepo da gledate svoju decu povređeno. Stavljeni su u situaciju koju ne razumeju - rekao je on u intervjuu za danski list Ekstra Bladet.

Princ tvrdi da je pre samo pet dana bio obavešten šta će se dogoditi.

Joakim, koji je šesti u redu za presto, nakon svog brata i njegove dece, razgovarao je sa novinarima ispred ambasade Danske u Parizu, gde živi sa drugom suprugom Mari i njihovom decom Henrikom i Atinom.

Nikolaja i Feliksa, koji su manekeni, dobio je u braku sa Aleksandrom, groficom od Frederiksburga.

Aleksandra (58) koja je bila u braku sa princom Joakimom 10 godina do 2005, rekla je da je vest došla kao "grom iz vedra neba" i da se njeni sinovi sada osećaju "izopšteno".

Njen portparol je takođe tvrdio da je Joakim saznao vest preko kraljevskog pomoćnika, a ne direktno od svoje majke.

Kraljica je juče izdala saopštenje o oduzimanju titula svojim unucima, ističući da će im to omogućiti da "formiraju živote bez ograničenja obavezama koje nameće danska kraljevska porodica".

Četvoro dece Margaretinog najstarijeg sina i naslednika prestolonaslednika Frederika i njegove supruge princeze Meri, rođene u Australiji - princ Kristijan (16), princeza Izabela (15), i 11-godišnji blizanci, princ Vinsent i princeza Džozefina - zadržaće svoje titule .

Danska kraljica Margareta Foto: Tanjug/AP

Kraljica je sinoć pravdala svoju odluku govoreći da je dugo razmišljala o tom potezu i da smatra da će njena odluka biti "za dobro njenih unuka u budućnosti".

Mediji pišu da je princ Joakim prvo saznao za ovu odluku u maju, međutim on tvrdi da je o svemu obavešten pre svega nekoliko dana.

- Imao sam pet dana da im kažem. U maju su mi natuknuli taj plan ističući da to može da se dogodi kad svako od dece napuni 25 godina. Sada sam imao pet dana da im sve kažem. Atina puni 11 u januaru - rekao je princ.

Njegova bivša supruga Aleksandra kaže da ne može da razume zašto se "njenoj deci oduzima identitet".

Njen portparolka rekla je drugoj novinskoj agenciji da je Joakim preko pomoćnika saznao za sudbinu svoje dece. Kako se tvrdi, kraljica nije razgovarala ni sa sinovima ni sa unucima.

- Deca su saznala da gube titule od oca, on je i grofici Aleksandri saopštio vest - dodala je portparolka.

Joakimova deca neće imati titule od 1. januara 2023. godine, ali zadržavaju svoja mesta u nasleđivanju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Deda Vasa

    29. septembar 2022 | 18:12

    Za 75 godina nisam našao odgovor zašto bi neko samim rođenjem bio predodređen da bude iznad ostalih?! Šta ako se on rodi kao kreten a nameće mi se obaveza da mu se klanjam?

  • Mladic

    29. septembar 2022 | 16:55

    Auuuu bas me potreslo sto paraziti ostaju bez titula

  • moi

    29. septembar 2022 | 16:10

    Toliko sam se potresao, evo suza suzu roni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA