≫ 

Dečko je spasio od napada ajkule: Imala je brojne operacije noge, sada se bori za očuvanje mora

Šantel (37) je surfovala kada ju je mladunče velike bele ajkule ugrizlo za desni list i oborilo je sa daske

  • 0
Chantelle Doyle and Mark Rapley Foto:ITV / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ženu koju je velika bela ajkula povredila u zastrašujućem napadu spasio je njen partner koji je udario životinju u glavu.

Dečko Šantel Dojl, Mark Rapli, skočio je predatoru na leđa blizu plaže u Novom Južnom Velsu u Australiji.

Šantel (37) je surfovala kada ju je mladunče velike bele ajkule ugrizlo za desni list i oborilo je sa daske.

Brzo razmišljajući, Mark se uhvatio u koštac sa ajkulom pre nego što su on i drugi plivači bezbedno odveli Šantel na obalu, a potom u najbližu bolnicu u Novom Južnom Velsu.

Kao rezultat napada, koji se dogodio u avgustu 2020. godine, Šantel je pretrpela teško oštećenje nerva na levoj nozi, što znači da nije imala osećaj u njoj niti je mogla da je pomera, ali brojne operacije i rehabilitacije tokom dve godine, pomogle su joj da povrati kretnje i snagu.

Uprkos tome, Šantel je za ABC televiziju rekla da je frustrirana tempom oporavka.

- Moja noga je još uvek delimično paralizovana. Očekivala sam mnogo više i jednostavno mi je bilo muka od osećaja da ne mogu da funkcionišem onako kako sam nekada mogla i kako sam navikla. I tako sam počela da boksujem - ispričala je.

Šantel, koja još uvek pati od hroničnog bola, sada preduzima naporan raspored treninga od 12 nedelja kako bi se fizički i psihički pripremila za dobrotvorni boks meč kako bi pomogla australijskom Društvu za očuvanje mora.

Primetila je poboljšanja, sa novom funkcijom povratka mišića pre nekoliko nedelja, i čak je uspela da uradi zvezdu prošle nedelje prvi put za dve godine.

Šantel kaže da joj je boks takođe pomogao da se nosi sa, kako kaže, tendencijom da se "smrzne"u teškim situacijama, što se dogodilo i kada ju je ajkula napala.

Uprkos iskustvu sa velikom belom ajkulom, Šantel želi da zaštiti ajkule i njihovo stanište. U stvari, susret sa ovim predatorom joj je dao veće razumevanje i strast za očuvanje okeana i nada se da će dobrotvorni bokserski meč pomoći u podizanju svesti o tom pitanju.

Velike bele ajkule su klasifikovane kao ranjive u Australiji, a širom sveta 37 odsto vrsta ajkula i raža preti izumiranje uglavnom zbog prekomernog izlova.

Video: Plivale svega pedesetak metara od obale: Panika na plaži, ponovo viđene ajkule

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA