≫ 

Nikol je prva Indijanka koja je otputovala u svemir: Tamo će provesti 6 meseci, otkrila šta je ponela sa sobom

Rrekla je da nada da će ta misija inspirisati buduće generacije starosedelačkog stanovništva na američkom tlu da slede svoje snove

  • 4
NASA Artemis misija žene astronauti

Foto: NASA

Američka astronautkinja Nikol Man prva je Indijanka koja je u okviru misije NASA otputovala u svemir gde će provesti narednih šest meseci.

Pukovnik mornarice Nikol Man (45) jedna je od četiri astronauta koji su u sredu poleteli sa Floride u okviru programa SpaceX Crew5 na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Uoči polaska ona je za BBC rekla da se nada da će ta misija inspirisati buduće generacije starosedelačkog stanovništva na američkom tlu da slede svoje snove i da znaju da su neke barijere koje su postojale sada srušene.

- Uvek možemo da uradimo nešto prvi put, nešto što nije učinjeno ranije, to je važno. Postoje takve šanse - rekla je ona.

Pripadnica indijanskog plemena Vailaki do sada je nagrađena sa šest ordena za službu u američkoj vojsci i učestvovala je u misijama u Iraku i Avganistanu.

Uprkos tome što na svemirsku stanicu može da ponese mali broj ličnih stvari kao što su burma i fotografije, Nikol Man je najavila da će poneti i nešto što je podseća na svoje poreklo.

- Imam specijalni hvatač snova koji mi je poklonila mama a koji ću poneti sa sobom - rekla je ona misleći na tradicionalni indijanski predmet.

Zajedno sa njom, posadu čine Amerikanac Džon Kasada, Japanac Koiči Vakta i Ruskinja Ana Kikina.

Oni će na Međunarodnoj svemirskoj stanici provesti šest meseci.

Video: Uspešno lansirana raketa: Stižu hrana i gorivo za ekspediciju u Međunarodnoj svemirskoj stanici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Belo pero

    6. oktobar 2022 | 19:13

    Nosi američku uniformu, izdajica svoga roda

  • PETAR 1

    6. oktobar 2022 | 17:06

    Nije crni humor svegami. Lepoto moj indijanska nisi ti prva koja je otisla u svemir kod manitua verujmi. A da, istorija ne pocinje od tebe iako bi tvoji poslodavci to voleli. Ako meni ne verujes pitaj Bika koji sedi.

  • Boža zemunac

    6. oktobar 2022 | 16:57

    Ponesi luk i strelu. Trebaće ti. A može i tomahavk.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA