Žabe mutanti u Černobilju: Bizarni vodozemci primećeni u blizini nuklearke 36 godina nakon katastrofe

Naučnici misle da je tamnija koža mutiranim žabama možda pomogla da prežive u zoni isključenja

  • 0
Žaba, Černobilj Printscreen/Youtube/Universidad de Oviedo

Crne žabe "mutanti" primećene su u blizini nuklearne elektrane Černobilj, 36 godina nakon najveće nuklearne katastrofe u istoriji čovečanstva.

Ističnjačka "drvo žaba" trebalo bi da ima svetlozelenu kožu, ali naučnici koji istražuju u blizini Černobilja su otkrili da tu ovi vodozemci imaju znatno tamniji, čak i crni pigment, prenose svetski mediji.

Podsetimo, 1986. godine, na ovoj lokaciji u severnoj Ukrajini (tada deo Sovjetskog saveza), dogodilo se najveće ispuštanje radioaktivnog materijala u životnu sredinu u istoriji čovečanstva.

Sada naučnici misle da je tamnija koža mutiranim žabama možda pomogla da prežive u zoni isključenja, koja danas ograničava pristup na 10.000 kvadratnih milja oko nulte tačke.

German Orizaola, naučnik španskog Univerziteta Oviedo, koji je koautor studije, rekao je da su on i kolege primetili žabe prve noći njihovog boravka u Černobilju.

- Tražili smo ovu vrstu u blizini nuklearke i otkrili da su mnoge žabe crne. Poznato je da je melanin odgovoran za tamniju ili crnu kožu brojnih stvorenja, uključujući i žabe - rekao je on.

Istovremeno, navodi, poznato je da melanin štiti od oštećenja uzrokovanih različitim vrstama zračenja, od UV do jonizujućeg zračenja – kakvo je bilo u Černobilju.

Za potrebe studije, dr Orizaola i njegov saradnik Pablo Burako, prikupili su više od 200 žaba mužjaka iz 12 različitih bara sa različitim nivoima zračenja.

Otkrili su da su žabe unutar zone isključenja mnogo tamnije od onih izvan nje.

Iako nije bilo korelacije između najtamnijih žaba i najozračenijih mesta danas, postojala je korelacija sa najteže pogođenim mestima iz vremena nesreće. Drugim rečima, tamnije žabe su imale veće šanse za opstanak kada se katastrofa dogodila 1986. godine, što ih je danas učinilo brojnijim.

- Kod ove vrste moguće je pronaći, pod normalnim okolnostima, mali procenat žaba neobične boje. Ovaj mali procenat bi imao koristi od zaštite melaninom, posebno u vreme nesreće, kada su nivoi radijacije bili mnogo veći, a raznovrsnost radioizotopa širi - kaže Orizaola.

Dr Orizaola smatra da bi, prema ovom, lakše mogle da prežive i da se razmnožavaju nego normalne - zelene žabe.

- Vremenom, a od nesreće je prošlo 10 do 12 generacija žaba, to bi dovelo do toga da ove crne žabe prevladavaju u zoni isključenja. Međutim, s obzirom na to da je nivo radijacije danas mnogo niži, nije poznato da li će crne žabe ostati dominantne - rekao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA