• 1
 ≫ 

Ptice i “one stvari”: Da li “to” rade i dok lete?

 ≫ 

Kloaka je polni organ mužjaka i ženke: u njoj su spermatozoidi ili jajne ćelije, a pre čina spajanja, budući otac obavlja ritual udvaranja u kome igra, peva i čak dovlači materijal za buduće gnezdo

  • 1
Ptice i polni čin

Foto: Shutterstock

Asocijacija koja se nameće pri pomenu ptica je letenje, međutim, da li znate kako one vode ljubav?

Mogu li to da rade u vazduhu, pita se Livescience? I gde se nalaze njihovi reproduktivni organi?

Za razliku od sisara, većina mužjaka ptica nema muški polni organ, prenosi Ornithology.com koji vodi Rodžer Lederer, profesor emeritus bioloških nauka na Državnom univerzitetu Kalifornije. Umesto toga, i mužjaci i ženke ptica imaju kloaku. To je zadnji deo creva u koji se ulivaju izvodni kanali sistema organa za izlučivanje i razmnožavanje, prvenstveno kod vrsta koje legu jaja (žabe, ptice i gmizavci). Ova “komora” se završava otvorom kroz koji ptice izbacuju urinarni i digestivni otpad, kao i spermu ili jaja.

Ptice i polni čin

Foto: Shutterstock

Tokom sezone parenja, otvori kloake mužjaka i ženki ptica nabubre i blago izviruju van njihovih tela. Kad dođe vreme za polni čin, ptice u bliskom kontaktu kloaka oslobađaju polne ćelije i stvaraju potomstvo. Iako je proces ptičijeg osemenjavanja sličan onom koji upražnjavaju drugi sisari i ljudi, naučnici dosad nisu primetili da ptice upražnjavaju položaje Kama Sutre. One imaju odnos samo u jednom položaju, a ne u letu, kako tvrde neki ljubitelji ptica. Mužjak obično sedne na ženku, koja pomeri perje na repu u stranu kako bi otkrila kloaku, navodi Ornithology. On je prinuđen da ponekad balansira kako bi izveo polni čin, pa čak i izvodi nekoliko pokušaja pre nego što obavi uspešnu oplodnju. Da li zbog zabave ili kako bi povećale šanse za oplodnju, ptice upražnjavaju “one stvari” mnogo puta tokom perioda parenja.

Pre parenja, budući roditelji se upuštaju u rituale udvaranja. Neke vrste izvode čudesne plesove, “zabadaju” kljunove u pesak, zemlju ili drugu podlogu, drugi dovlače materijal za pravljenje gnezda, dok treći izvode impresivne pevačke arije kako bi se svideli partnerki. Uglavnom se mužjaci trude oko budućih “supruga”, ne samo delima, već i gizdavošću i raskošnim izgledom, navodi Birdspot.

Video: Rio i Eduardo su dva strastvena gej pingvina koji koji su najbolji očevi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Панта

    7. novembar 2022. | 12:04

    Где се продају плоче,овог певача?