≫ 

Nesvakidašnje otkriće naučnika: Imamo dokaze da bumbari vole da se igraju!

Istraživači su oduševljeni maštovitošću insekata koji su ispunili pet kriterijuma potrebnih da se njihove reakcije i ponašanje nazovu igrom

  • 0
Bumbari i igra Foto: Shutterstock

Sve je više dokaza da mnoge životinje, osim fizičkih, doživljavaju i neke mentalne manifestacije svojstvene ljudima, a najnovije otkriće se odnosi na bumbare i pokazuje da oni osećaju zadovoljstvo nakon određenih iskustava, prenosi Sciencealert.

Izazov raznobojnih kuglica

„Uprkos malom telu i sićušnom mozgu, oni su mnogo više od robota“, izjavio je bihejvioralni ekolog Samadi Galpajaž sa Univerziteta Queen Mary u Londonu (QMUL). Galpajaž i kolege su napravili svojevrsno igralište za 45 bumbara (Bombus terrestris). Ova postavka imala je dve opcije: da insekti “raščišćenom stazom” imaju prolaz do hrane, ili da “skrenu” na “putić” sa preprekama u vidu raznobojnih drvenih kuglica, postavljenih sa obe strane stazice. Loptice su s jedne bile fiksirane, dok su s druge bile labave. Bumbari su bili radoznali i nisu razočarali naučnike: svi su istraživali loptice i čak zadavali poneki udarac! Svaki insekt kotrljao je kuglice oko 117 puta tokom eksperimenta, ne forsirajući nijednu boju posebno. Kad bi se loptice zakotrljale, većina bumbara je birala da se kreće između njih.

Bumbari i igra Foto: Shutterstock

"Bumbari su prilazili lopticama i manipulisali njima iznova i iznova", objašnjava Galpajaž, doddajući da su ovi insekti, iako rudimentarni, doživljavali neku vrstu pozitivnih emocionalnih stanja.

Zadovoljstvo igrom podstaklo je insekte da nastave sa usavršavanjem saznajnih i motoričkih veština. U ovom slučaju, kotrljanje loptica značilo je vežbu sa ciljem spretnijeg rukovanja cvećem pri izvlačenju nektara. Uostalom, tu svakodnevnu aktivnost pčele poboljšavaju iskustvom. Istraživanje je otkrilo da su mlade pčele kotrljale više loptica: to je isti obrazac koji se viđa kod sisara, pri čemu su mlade jedinke (kojima je vežba potrebnija) bile sklonije igri. Galpajaž i njegov tim osmislili su novi zadatak za još 42 bumbara: povezivanje boje loptica koju su kotrljali sa bojom komore, a ponuđena im je i opcija ulaska u dve prazne komore različitih boja. Bumbari nisu mogli da vide šta se nalazi u komori, ali je većina birala boju u skladu sa kuglicama! U ovom eksperimentu kotrljanje lopte nije bilo povezano sa hranom: odvijala se igra radi - igranja.

Bumbari koji su se “igrali loptama” ispunili su svih pet kriterijuma za fenomen igre: njihova aktivnost nije bila svrsishodna već dobrovoljna (1), situacije su bile spontane i izazivale su “zadovoljstvo” (2), njihovo ponašanje se razlikovalo od drugih načina prilagođavanja (3), aktivnost se ponavljala i menjala (4) i odvijala se u situaciji bez stresa (5).

„Uočeno ponašanje imalo je stvarnu hedonističku vrednost za bumbare. To samo doprinosi rastućem broju dokaza postojanja osećanja kod insekata“, zaključili su istraživači.

Bumbari i igra Foto: Shutterstock

Osećanja od tuge do zadovoljstva

Insekti su dugo smatrani bezumnim entitetima sa automatskim odgovorima na dešavanja. Međutim, dokazano je da pokazuju mnogih osnovnih, ali i složenih ponašanja svojstvenih višim vrstama. Od komunikacije kroz ples i impresivnih nivoa međusobne saradnje do brojanja, ova bića sposobna su za mnogo više funkcija nego što smo im pripisivali.

Video: Šaka puna pčela: Australijanac bez straha gurnuo ruku u košnicu i izvadio preteći roj

Istraživanje pokazuje da su umovi insekata daleko sofisticiraniji nego što možemo zamisliti“, objašnjava ekolog Lars Čitka sa QMUL. "Mogućnost da imaju osećanja od tuge do zadovoljstva postavljaju i neka etička pitanja. Sve to ima izuzetnu važnost u svetlu zabrinjavajućeg opadanja broja i vrsta insekata i predloga o masovnom uzgoju ovih bića u budućnosti.

„Najnovije otkriće o bumbarima treba da utiče na naše razumevanje osećaja i dobrobiti insekata. Ono treba da nas ohrabriti da više poštujemo i štitimo život na Zemlji“, zaključio je Galpajaž.

Čudesnu igru bumbara sa raznobojnim lopticama pogledajte u VIDEO snimku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA