Dešifrirano pismo Karla V iz 16. veka otkriva čega se plašio španski kralj

Na pismu se nalazio potpis Karla V, ali je sadržaj bio u potpunosti nerazumljiv

  • 0
Karlo V Pismo Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Naučnici su uspeli da dešifruju pismo sa tajnim kodom španskog kralja Karla V, staro 500 godina koje otkriva njegov strah od zavere.

Naime, kralj Karlo V bio je jedna od najmoćnijih figura 16. veka, vladajući više od četiri decenije velikim carstvom koje je zauzimalo veći deo zapadne Evrope i Amerike.

Stručnjacima iz Instituta Loria u Francuskoj trebalo je šest meseci da dešifruju pismo koje je 1547. godine car napisao svom izaslaniku u Francuskoj. Tokom tog perioda između Španije i Francuske kojom je tad vladao Fransoa I, postojale su tenzije, a bilo je i ratova.

Pismo Karla V. Žan de Sen-Morisu vekovima je bilo zaboravljeno u zbirkama biblioteke u Nansiju. Kriptografkinja Sesilija Pju prvi put je saznala da ono postoji na jednoj večeri 2019. godine. Krenula je u potragu za pismom i pronašla ga 2021., piše AFP, a prneosi Index.hr.

Na pismu se nalazio potpis Karla V, ali je sadržaj bio u potpunosti nerazumljiv, rekla je ona. Nakon velikog truda, i uz pomoć kompjuterskih programa, utvrđene su različite "porodice" od oko 120 simbola koje je koristio Karlo V.

Cele reči šifrovane jednim simbolom

"Cele reči su šifrovane jednim simbolom, a car je samoglasnike koji dolaze nakon suglasnika zamenio znakovima. U jednom drugom pismu Karlo V. je koristio simbole koji zapravo ništa ne znače kako bi zbunio protivnika koji pokušava da dešifruje poruku", ispričala je Pju.

U junu je kriptografkinja uspela da odgonetne jednu frazu u pismu, a nakon toga je njen tim razbio šifru uz pomoć istoričarke Kamil Desenklos.

Desenclos je rekla da "retko koji istoričar uspe da pročita pismo koje niko nije odgonetnuo čitavih 500 godina". Ova prepiska potvrđuje napete odnose između francuskog vladara Frasoa I i Karla V u 1547. godini, mada su potpisali mirovni sporazum tri godine ranije.

"U pismu se pominju glasine o pokušaju ubistva Karla V koje se pripremalo u Francuskoj", rekla je Desenklos i dodala da nije bilo puno detalja o zaveri, ali se videlo da je kralj uznemiren.

Video: Prodaju poslednje Hitlerovo pismo a sve pare idu za borbu protiv koronavirusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA