ENIGMA U SAVETU BEZBEDNOSTI: Da li znate šta predstavlja ovaj čuveni mural na zidu? (FOTO)

Morali ste da budete odsečeni od sveta celog života pa da kada vidite fotografiju ili snimak iz sale Saveta bezbednosti ne znate o čemu se radi. Ipak, ono što skoro niko ne primećuje samo po sebi jeste mural koji krasi zid te sale. Svi ga vidimo, samo ga retki među nama konstatuju

  • 5

Najbitnije telo Ujedinjenih nacija nažalost nije Generalna skupština u kojoj i najmanja država ima glas koji vredi jednako koliko i glas najmoćnije sile na svetu.

Ne, najbitnije telo ove globalne organizacije koja okuplja 193 stalne članice i dve države sa statusom posmatrača, Savet je bezbednosti u kojem postoji samo pet stalnih članova, koji ujedno jedini imaju i pravo veta.

Kina, Francuska, Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države jedine su zemlje koje odlučuju o suštinski važnim stvarima koje znače život ili smrt planete. Zbog čega? Zato što su to zemlje pobednice Drugog svetskog rata.

Broj nestalnih članica Saveta bezbednosti se menja, kao što se menja i njihov sastav na svake dve godine; počev od 1965. njihov broj je fiksiran na deset, a trenutno su to Čad, Nigerija, Jordan, Čile, Litvanija, Angola, Malezija, Venecuela, Novi Zeland i Španija. Naredne godine će mesto Čada i Nigerije zauzeti Egipat i Senegal iz Afrike, Japan umesto Jordana, Urugvaj umesto Čilea i Ukrajina umesto Litvanije.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. Foto: AP/Tanjug Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija. Foto: AP/Tanjug

Upravo je Savet bezbednosti bio telo koje je tokom Hladnog rata uspelo nekako da održi mir u svetu, iako smo neprestano bili na ivici rata.

Upravo je Savet bezbednosti bio telo koje je Saveznoj Republici Jugoslaviji početkom nesrećnih devedesetih uvelo sankcije, bez da je iko uložio veto na tu odluku.

Upravo je Savet bezbednosti bio telo koje NATO alijansi nije dalo mandat da nas bombarduje.

Upravo je Savet bezbednosti bio telo... Pa, jasno vam je. U prostoriji u kojoj zaseda donosile su se, donose se i - ako ništa ne pođe po zlu - donosiće se i ubuduće odluke od sudbinskog značaja za svet (ma koliko bile ignorisane ako to nekome odgovara, bolje da to telo postoji nego da ne postoji).

Mural Pera Kroga koji krasi salu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na Ist riveru u Njujorku. Foto: Flickr/swedennewyork Mural Pera Kroga koji krasi salu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na Ist riveru u Njujorku. Foto: Flickr/swedennewyork

Prizor iz sale u kojoj zaseda znamo svi, baš svi. Morali ste da budete odsečeni od sveta celog života pa da kada vidite fotografiju ili snimak te sale ne znate mehanički šta se dešava i gde se to dešava.

Ipak, ono što skoro niko ne primećuje samo po sebi jeste mural koji krasi zid te sale. Svi ga vidimo, samo ga retki među nama konstatuju. Zar nismo u pravu? Naravno da jesmo, zbog čega smo i odlučili da vam kažemo šta je taj mural, šta predstavlja i ko ga je izradio.

Krenimo od kraja. U pitanju je delo norveškog umetnika Pera Kroga koji je rođen 18. juna 1889. godine u Asgardstrandu kao sin slikarskog para Kristijana i Ode Krog. Odrastao je Parizu gde je već pokazao svoj talenat, prvo kod oca a potom i kod Anrija Matisa.

Mural u sali Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na Ist riveru u Njujorku. Foto: Flickr/United Nations Photo Mural u sali Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na Ist riveru u Njujorku. Foto: Flickr/United Nations Photo

U Norveškoj je predavao na Nacionalnom koledžu za umetnost i dizajn u Oslu, a tokom Drugog svetskog rata bio je zatočen na prinudnom ratu u nacističkom logoru. Posle rata se vratio umetnosti i profesorskom pozivu. Preminuo je 3. marta 1965.

Njegov opus je obiman, a bavio se crtežima, ilustracijama, posterima, dizajnom, skulpturom i monumentalnim slikama.

Među brojnim njegovim remek-delima najpoznatije je ovo o kome danas kratko govorimo, mural u sali u kojoj zaseda Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, a na kome je prikazan feniks koji se diže iz pepela: moćan simbol ponovnog dizanja sveta iz pepela Drugog svetskog rata.

Zgrada Ujedinjenih nacija na Ist riveru u Njujorku. Foto: Wikipedia / www.flickr.com/people/76074333@N00 Zgrada Ujedinjenih nacija na Ist riveru u Njujorku. Foto: Wikipedia / www.flickr.com/people/76074333@N00

Boje su pri dnu tamnije, a svetlije su kako nam se pogled penje ka vrhu murala. To je takođe simbol strašne prošlosti, i optimizma ka boljoj budućnosti koja nas čeka. Jednakost svih je simbolično prikazana grupom ljudi koji iznose žito za sve građane sveta podjednako.

Naravno, celo delo je krcato raznim simbolima koji se mahom svode na već navedene stvari, ali koje nažalost pobornike teorija zavere vode do masonske simbolike, ne uviđajući da su simboli kao takvi stari koliko i svet.

Inače, dizajn enterijera cele sale, sve ono po čemu je ona prepoznatljiva, izradio je jedan drugi Norvežanin, Arnstajn Rining Arneberg, slavni arhitetka iz te zemlje, koji je čuven i po spektakularnoj Gradskoj većnici Osla.

Uzgred, imamo pitanje za kraj. Da li znate koje su dve države posmatrači pri UN? Ne? Palestina i Vatikan. Da, dobro ste čuli. Sveta stolica je samo posmatrač, nije stalni član Ujedinjenih nacija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • brakus

    6. decembar 2015 | 16:09

    Upravo je to telo odakle poticu sva zla ovog sveta jer Francuzi i Amerikanci nisu ti koji su odlucili pobednika u II sv.ratu pa ni Kina,Englezi i Rusi jesu!Vise je Jugoslavija nanela Hitleru losih stvari od Amera koji su im na kraju rata opljackali ratni plen svih porobljenih naroda i zbog tog plena su Ameri i uscenirali Perl Harbur i usli u rat a naknadno su shvatili da su Nemci imali i odlicne naucnike i skoro najbolje razvijeno oruzje pa su sve to oteli i odneli u Ameriku i tako je poceo razvoj Amera 50-60 godina uz pomoc Nacistickih naucnika iz svih oblasti.Da ih nisu doveli u USA glupi kauboji bi i danas cuvali krave,to bi bio njihov vrhunac!

  • Velislav

    6. decembar 2015 | 16:40

    Ne predstavlja ništa dobro...ustalom kao i Savet za inostrane poslove, Trilateralna komisija, Svetska zdr. organ., MMF, Svetska banka, Pariski klub..........Sve te organizacije su ustanovili isti nitkovi kako bi što lakše postizali svoje namere i što lakše kontrolisali svet. Možda se bojite objavljivati ovakve komentare, ali zar sve ovo što se dešava ne ide u prilog tome?

  • S&W

    6. decembar 2015 | 17:57

    Kidnapovali su i Vernera fon Brauna koji je bio na čelu projektnog tima balistčkih raketa FAU-1 i FAU-2 koje su letele na London i razarale ga. Odveli su ga u Ameriku i morao je za njih da razvija raketne sisteme pa je tako nastala NASA pod njegovim rukovodstvom. Ali nije on jedini koji je kidnapovan. Svi nacisti koji su nešto značili u nauci, kulturi, umetnosti i sportu bili su kidnap.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA