MISTERIJA: Ko su "Major" i "Grk" sa snimka proruskih separatista? (FOTO) (VIDEO)

Nakon što je oboren avion Malezija erlajnsa iznad Donjecka, na internetu se pojavio transkript tri telefonska razgovora između "Majora" i "Grka" koji su pričali o rušenju aviona za koji se mislilo da je ukrajinski borbeni avion

  • 6

Na osnovu transkripata presretnutih telefonskih razgovora između ruskih vojnih obaveštajaca i proruskih snaga, koje je objavila ukrajinska bezbednosna agencija SBU, malezijski putnički avion juče je navodno oborila grupa Kozaka, tvrdi danas "Kijev post".

Boing 777-200 malezijske kompanije Malezija erlajnz, koji je leteo od Amsterdana do Kuala Lumpura i srušio se iznad istočne Ukrajine kod sela Čornuhin, u oblasti Luganska, 80 kilometara severozapadno od Donjecka, najverovatnije je pogođen raketom zemlja-vazduh. Svih 298 putnika i članova posade su poginuli.

Jedan telefonski razgovor je obavljen u 16.40 po kijevskom vremenu, odnosno 20 minuta posle rušenja aviona. Razgovor je vodio Igor Bezler, za koga SBU tvrdi da je ruski vojni obaveštajac i jedan od lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike.

On u tom razgovoru podnosi izveštaj o obaranju aviona osobi koju je SBU identifikovala kao pukovnika glavne obaveštajne službe generalštaba oružanih snaga Ruske Federacije Vasilija Geranina.

Drugi presretnuti razgovor se vodi između pripadnika proruskih snaga čiji su nadimci "Major" i "Grk" neposredno posle obilaska mesta nesreće, navodi "Kijev post".

- To je 100 odsto putnički avion - kaže "Major", priznajući da ne vidi nikakvo oružje na mestu pada aviona.

- Apsolutno ništa. Samo civilni predmeti, medicinske stvari, peškiri, toalet papir - dodaje "Major".

U trećem delu razgovora, komandant Kozaka Nikolaj Kozicin razgovara sa neidentifikovanim pripadnikom proruskih snaga i cinično kaže da su u avionu mogli biti špijuni, jer u suprotnom on ne bi leteo u toj oblasti.

Na ruskoj verziji Fejsbuka, VK.com, juče se oglasio samoproglašeni lider Donjecke narodne republike Igor Girkin, čije je "ratno ime" Igor Strelkov, hvaleći se obaranjem aviona.

- Upozorili smo vas - ne letite našim nebom - napisao je Strelkov.

Misleći da se radi o ukrajinskom transportom avionu, Strelkov je dodao da je avion "oboren iznad Toreza", nenaseljene oblasti, tako da nijedan nevinin čovek nije povređeni.

Strelkov je, međutim obrisao komentar kada je potvrđeno da se radi o putničkom avionu, a ne vojnoj letelici, prenose strani mediji.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DD

    18. jul 2014 | 14:04

    CIA NAMEŠTALJKA. UKRAJINCI NISU PAMETNI ZA OVAKVU VRSTU LAGARIJA. JEDINO ODAJE JAK UKRAJINSKI NAGLASAK. SMUTI PA PROSPI.

  • Rodoljub

    18. jul 2014 | 16:47

    Osnovno pitanje glasi : Ko je i zasto naveo putnicki avion da leti preko teritorije na kojoj se vodi rat i iznad koje je vec oboreno vise aviona? Nije slucajno. Neko je namerno uveo taj avion na tu putanju . Uvek mi je pred ocima Racak, Markale, hemijsko oruzje u Iraku (nepostojece) itd.

  • Cccc

    18. jul 2014 | 14:50

    To su nasi cetnici Milojko i Radojko.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA