PA JEL OVO TA ČUVENA BRATSKA LJUBAV?! Rusija za 10 godina najmanje pomogla Srbiju!

Od svih investicija koje su ušle u Srbiju u proteklih deset godina "bratska" Rusija je učestvovala sa svega 3,6 odsto, tj. sa 650 miliona evra, dok je Austrija, na primer, investirala oko 2,6 milijardi. S druge strane, Srbiji tek prete gubici u milijardama dolara zbog ruskog odustajanja od izgradnje Južnog toka

U svakodnevnim naporima da privredu pokrenemo sa skoro mrtve tačke, vrlo često možemo čuti kako nas braća Rusi pomažu, i kako se njihova velika ljubav izražava što kroz kredite, što kroz investicije. Prava računica pak pokazuje, da ni ljubav, a ni pomoć nisu baš tako veliki.

 

Naime, Srbija već duže vreme pokušava da razvije privredu, da poveća dohodak, zaposli ljude, a najveći akcenat se u poslednjih deset godina stavlja na strane investicije, odnosno na dovođenje stranih investitora kao jedinu nadu za napredak Srbije.

 

Od svih investicija koje su ušle u Srbiju u proteklih deset godina, a u pitanju je 18 milijardi evra direktnih investicija, bratska Rusija učestvovala sa svega 3,6 odsto, tj. sa 650 miliona evra!

 

Foto: AP/Tanjug

Foto: AP/Tanjug

 

Imajući u vidu bogatsvo države i broj stanovnika i oslanjajući se na taj odnos, ispada da je i Crna Gora, daleko manja i siromašnija država od Rusije, uložila skoro pola milijarde evra više nego Rusija.

 

Ruku na srce, pomoć Rusije svakako da nije za zanemarivanje, ali treba imati u vidu i šta su druge zemlje uradile za Srbiju i koliko su novca uložile, ne busajući se u grudi “bratskom ljubavlju”.

Bez velike fame, Italija i Nemačka su ostavile u Srbiji oko milijardu evra, a skoro toliko je u Srbiju investirala i Grčka, dok je Austrija široke ruke uložila oko 2,6 milijardi evra.

 

Ipak, Srbija se i dalje najviše nada ruskim investicijama, a da li će braća Rusi konačno opravdati dato im poverenje ostaje da vidimo. Predsednik Rusije je, prilikom posete Srbiji doneo i sedam ugovora veoma važnih za razvoj naše zemlje, a tu je i obećanje Putina da će Rusija uvoziti srpski “fijat”.

 

DA LI SU RUSI STVARNO NAŠA BRAĆA? Rusija za 10 godina najmanje pomogla Srbiju, Nemci najviše!

 

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

 

Međutim, ne treba zaboraviti da smo do sada prilično “platili” saradnju s Rusima, te nas je bratska ljubav više puta “šibnula po džepu”, pa smo na naplati rudne rente od strane “Gaspromnjefta” do danas izgubili 240 miliona evra, a do 2023, do kada važi ugovor, postoji mogućnost da izgubimo i čitavih 640 miliona.

 

Dalje, u Rusiju smo do septembra 2014. izvezli manje od 500 miliona evra, a iz Rusije uvezli u vrednosti od 1,15 milijardi evra. Izvoz u Rusiju iznosi svega 6,8 odsto ukupnog izvoza Srbije i pored sankcija koje je Ruska Federacija uvela EU i SAD, a izvoz u Rusiju do septembra ove godine bio je manji nego prošle za četiri odsto, dok je uvoz skočio za 50 odsto.

 

A najveća boljka, koja će tek da nas zaboli jeste rusko odustajanje od Južnog toka, koje će Srbiju koštati preko dve milijarde dolara!

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zuluf

    10. januar 2015 | 19:14

    Ja vam govorim da je Putin podmukla osoba ,bolesnik prije če vam pomoći susjed nego samodopadni Putin.

  • Gaga

    10. januar 2015 | 18:19

    Srbi treba da shvate da mi nikada nismo bili braća.

  • malim slovima

    10. januar 2015 | 19:08

    samo su rusofili gori od rusa...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA