BOGATE SE VRTOGLAVO, DRŽAVI DAJU SIĆU: Pogledajte koliko zarađuju notari!

Za razliku od Francuske, u kojoj notari 80 odsto prihoda daju u budžet svoje zemlje, srpski javni beležnici daju tek 30 odsto

  • 17

Savet za borbu protiv korupcije u svom izveštaju objavljenom na sajtu ove organizcija tvrdi da su javnim beležnicima, takozvanim notarima, data izuzetno široka, "monopolistička ovlašćenja, koja garantuju visok prihod".

U isto vreme, "izbor beležnika je kompromitovan ublažavanjem pravila o polaganju notarskog ispita, i nezakonitim radom komisije, koja je predložila kandidate", tvrde u ovom regulatornom telu.

U Savetu ističu i da postoji mogućnost da za izbor notara nje bio presudan kvalitet, nego pripadnosti koje nemaju veze s kvalitetom, a moguća je i korupcija.

- Zakon je često menjan, promenjen je i sastav komisije za polaganje beležničkog ispita, koja je ozbiljna i tražila je kvalitet, a ublaženo je i pravilo o prolaznosti i ocenama kandidata - navodi se u izveštaju.

Notar u Beogradu zaradi oko 5.000 evra!

Savet je napravio i poseban osvrt na finansijski aspekt uvođenja beležništva.

- U vreme stupanja na snagu zakona nije predviđeno da notari deo prihoda uplaćuju u budžet Srbije, iako su im poverena odrežena javna ovlašćenja. Podsećamo da evropski notari moraju da vrate državi mnogo veći procenat, kao na primer u Francuskoj, gde vraćaju 80 odsto. Kod nas je izmenama zakona, na zahtev advokata i zahvaljujući njihovom štrajku, propisano da 30 odsto nagrade notari prenose državi. Taj procenat je određen bez jasnih kriterijuma - navodi se u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Seka

    17. decembar 2014 | 19:05

    Obicni ugovor kosta 11 hiljada dinara! Pljacka veka notari!!!!!

  • Jeremija

    17. decembar 2014 | 19:38

    Samo bih vas ispravio podatkom da notar u BG zaradi mesecno prosecno 55 000 evra a ne 5 000 ma koliko vam to bilo neverovatno! To su podaci srpskog advokatskog drustva. Zamislite da sav promet nepokretnosti u celoj drzavi obavlja ukupno 92 coveka a advokati i sudovi su potpuno iskljuceni?! Upravo se to trenutno desava...

  • Vlada

    17. decembar 2014 | 19:24

    Bruka i sramota. Pod hitno promeniti zakon i da bude 20 posto njima a 80 u budzet

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA