OPET KIM DŽONG UN? Hakerski napad na južnokorejsku nuklearku!

Vest o hakovanju podataka nuklearke došla je u trenutku pošto su SAD optužile Severnu Koreju za hakerski napad na kompaniju "Soni pikčers"

  • 2

Kompjuterski sistemi u južnokorejskoj nuklearnoj elektrani bili su meta hakerskih napada i manje važni podaci su ukradeni, saopštila je jutros ta kompanija "Korea hidro end nuklear pauer" (KHNP). Oni navodie u saopštenju da hakerski napadi nisu ugrozili nuklearne instalacije, uključujući 23 atomska reaktora.

Stručnjaci, ipak, smatraju da bi kontrole na nuklearnim reaktorima mogle da budu ugrožene.

- Ovo demonstrira da bi, ako neko nastoji da se zlonamerno infiltrira u sistem, bilo nemoguće da se pouzdano tvrdi da bi takav pokušaj bio u potpunosti blokiran - rekao je stručnjak za nuklearne reaktore Suh Kune-jul sa Nacionalnog univerziteta u Seulu.

Ministarstvo za energetiku saopštilo je, međutim, da je uvereno da nuklearne elektrane mogu da blokiraju svaki upad hakera koji bi mogao da ugrozi bezbednost reaktora. Vest o hakovanju podataka nuklearke došla je u trenutku pošto su SAD optužile Severnu Koreju za hakerski napad na kompaniju "Soni pikčers", podseća Rojters.

Kompanija "Soni" našla se na meti hakerskih napada zbog svog filma "Intervju", koji govori o izmišljenom atentatu na lidera Severne Koreje Kim Džong Una.

Federalni istražni biro (FBI) vodi istragu o hakerskom napadu na kompaniju za koji se sumnja da je izveden iz Severne Koreje. Ta zemlja odbacuje umešanost u sajber aktivnosti protiv Sonija.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tutor

    23. decembar 2014 | 08:04

    To su američka posla. Nema te budale na ovom svetu koja bi izazvala nuklearnu havariju u svom dvorištu.

  • Domoljub

    23. decembar 2014 | 09:09

    On to uradio. Koga ovj ludi zapad sve optužuje. Sutra ću im i ja biti kriv što sam davao komentare. Da prestanem? Pa nema on pojma sa kompjuterima a nema ni para da to radi. Kažu da su oni siromašni i glupi pa kako to onda rade ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA