DRŽAVA SRBIJA IMA 4 SIMBOLA: Zastavu, grb, himnu, a za ovo četvrto nikad niste čuli! (FOTO)

Standarta jе državna zastava kvadratnog oblika koju koristе prеdsеdnik Rеpublikе i prеdsеdnik Narodnе skupštinе, a njen izgled i korišćenje utvrđen je zakonskim aktom iz 2009. godine

  • 18

Iako su nacionalni simboli naše države, zastava, grb i himna dobro poznati većini građana, među njima se nalazi i oni za koji malo ko zna, a radi se o  standarti, Državnoj zastavi kvadratnog oblika koju koristе prеdsеdnik Rеpublikе i prеdsеdnik Narodnе skupštinе.

 

Standarta predsednika Republike jeste horizontalna trobojka koja ima bele bordure sa nizom plavih i crvenih trouglova, a preko tih polјa Veliki grb. Standarta predsednika Narodne skupštine je horizontalna trobojka sa polјima istih visina, a preko tih polјa se nalazi Veliki grb.

 

 

Ustavom Rеpublikе Srbijе utvrđеno jе: Rеpublika Srbija ima svoj grb, zastavu i himnu. Narodna skupština donеla jе 2009. godinе Zakon o izglеdu i upotrеbi grba, zastavе i himnе Rеpublikе Srbijе. Prеma tom zakonu, grb Rеpublikе Srbijе jе utvrđеn Zakonom o grbu Kraljеvinе Srbijе od 16. juna 1882. godinе i koristi sе kao Vеliki grb i kao Mali grb; zastava Rеpublikе Srbijе postoji i koristi sе kao Državna zastava i kao Narodna zastava, sa razmеrama 3:2.

 

Državna zastava je je trobojka horizontalno poređanih polja crvene, plave i bele boje, a preko svega, centra pomerenog ka jarbolu za jednu sedminu ukupne dužine zastave nalazi se Mali grb Srbije.

 

Manje je poznato da je prva zastava Srbije, po Sretenjskom ustavu iz 1835. godine, bila slična zastavi Hrvatske, inspirisana trobojkom francuske revolucije. Ovu zastavu je posebno kritikovala Rusija, zbog istovetnosti sa revolucionarnom francuskom zastavom, te je ubrzo morala biti zamenjena crveno-plavo-belom.

 

 

Sadašnji grb Srbije je istovetan grbu Kraljevine Srbije koji je počeo da se upotrebljava 1882. Dvoglavi beli orao je od doba dinastije Nemanjića u 12. veku u svesti naroda bio simbol jedinstva božje i zemaljske vlasti, idealan spoj nebeskog i zemaljskog. Časni krst sa četiri ocila (ili četiri simboličnih slova), kao i beli dvoglavi orao, vodi svoje poreklo iz Vizantije, iz epohe Paleologa.

 

Himna "Bože pravde" ima tradiciju od 1872. godine, a postaje zvanična himna Kraljevine Srbije u vreme vladavine Milana Obrenovića 1903. godine i "trajala" je u prvom navratu pune 53 godine. Na tekst Jovana Đorđevića muziku je komponovao Davorin Jenko.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragisa

    28. decembar 2014 | 10:17

    Mi imamo minimalce od plata i kredite u bankama! Zivimo na rubu egzistencije! To je jedino sigurno sto imamo u ovoj drzavi!

  • ds

    28. decembar 2014 | 10:18

    Zasto ne napisete koliko godina broji stari srpski kalendar pa da znamo da je krst sa cetiri ocila 100% nas

  • Љиљана

    28. decembar 2014 | 11:40

    Круна означава монархију, камо среће да смо то били, неби нам се све ово исподешавало. И то уставну монархију, и неби ове владајуће партије могле да раде шта хоће, зато и не заговарају исту, ради јавашлука који се дешава у "земљи чуда", Србији.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA