OBAMA: Dominiramo nad Rusijom, oni imaju naftu, ali mi imamo Ajped!

- Naša najveća prednost nad Rusijom je ta što mi imamo dinamičnu, živu ekonomiju, a oni ne. Oni se oslanjaju na naftu. Mi imamo i naftu, i Ajpede i filmove i još štošta - rekao je Obama - objasnio je predsednik SAD

  • 16

Američki predsednik Barak Obama saopštio je da su "strateške sankcije protiv Moskve efikasno porazile agresiju ruskog predsednika Vladimira Putina na Ukrajinu".

Obama se, u intervjuu koji prenosi AFP, prisetio da je ruski predsednik "svojom brzometnom aneksijom Krima i invazijom na neke oblasti Istočne Ukrajine ubedio i mnoge u Vašingtonu da je genije".

Neagresivni odgovor američke administracije, iako je, kako je naveo Obama, nervirao mnoge jastrebove među Republikancima, koji su želeli oštriji odgovor, međutim, isplatio se na duže staze, jer su "sankcije pogodile rusku privredu".

- U to vreme sam rekao da ne želimo rat sa Rusijom, ali da možemo da primenimo uporan pritisak (sankcijama) u saradnji sa evropskim partnerima - rekao je Obama u intervjuu za radio NPR, koji je dao 19. decembra, pre nego što je odleteo na Havaje gde provodi božićne praznike.

- Danas bih rekao da, makar izvan Rusije, neki ljudi možda misle da ono što je Putin uradio nije bilo tako pametno - napominje Obama.

- Naša najveća prednost nad Rusijom je ta što mi imamo dinamičnu, živu ekonomiju, a oni ne. Oni se oslanjaju na naftu. Mi imamo i naftu, i Ajpede i filmove i još štošta - rekao je Obama - objasnio je on.

Američki predsednik objašnjava da su jedino cene nafte održavale privredu Rusije i da se znalo da će, uz pritisak sankcija, "kada i ako" dođe do poremećaja cena te sirovine Rusija imati velike poteškoće.

Ekonomski pokazatelji ukazuju da se Rusija kreće u pravcu recesije, a predsednik Putin se suočava sa prvim opadanjem nacionalne ekonomije od 2009. godine.

Rublja je ove godine izgubila 40 odsto vrednosti, najviše zahvaljujući tome što je cena sirove nafte na svetskom tržištu u poslednjih šest meseci opala za polovinu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Enzo

    30. decembar 2014 | 11:41

    Eto čamuga ispade sad pametan! Gdje je zavrsio sav visak nafte proizveden u zadnjih tri mjeseca?

  • Gogi

    30. decembar 2014 | 14:05

    Rusija je zakon

  • Ivan

    30. decembar 2014 | 16:54

    Ha.. Zlatno doba.. Da li je ovo ekonomski prosparitet koji nam nudi Amerika? Da li je ovo nešto čemu treba da težimo? Američka birokratija sa svojim magičnim osećajem za demokratskim društvom satkanim kroz prizmu otimačine kroz stalne ratove kao plagijat zapadnog novca koji daje za sebi pravo da bude medijski ispraćen i "popularan" kao uzor savremenog društva. Elem, nisam neki Putinoljubac ali uvek cu izabrati njega koji ne ljubi taj zapadni "samomenizam"(citaj: samo meni zam) ispred ovog sto nam nudi Eu i Amerika sa svom svojim covekoljubljem i "japaizmom"(citaj:ja pa ja...)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA