PUTINOVI SUPERVOJNICI STIŽU 2020. GODINE: Imaće neuništive oklope koje će kontrolisati umom. Evo kako!

Ideja za ovaj izum je pozajmljena iz prirode, zapravo od egzoskeleta insekata, rakova i beskičmenjaka koji koriste teške spoljašnje čaure kako bi se zaštitili

  • 10

Ruska odbrana tvrdi da će za pet godina biti u stanju da masovno proizvodi specijalne borbene oklope za vojnike, koji će biti kontrolisani umom, kako navode tamošnji mediji.

RUSKI VOJNICI UTERUJU STRAH U KOSTI: Ovako izgleda generalna proba za paradu u Moskvi! (VIDEO)

Kao takvi, uređaji će moći da omoguće trupama da rade brže, skoče više i da dižu težine izvan opsega ljudskog kapaciteta.

- Mislim da ćemo za oko pet godina imati neuro-kontrolu nad oklopima i ortopedskom protetikom pomoću električnih impulsa u mozgu - rekao je Aleksandar Kuliš, šef ruskog odeljenja za razvoj i proizvodnju medicinske opreme.

Novi sistem može da poveća snagu i izdržljivost na više načina, tako da će vojnici moći da načine ogromne skokove, podignu i bace objekte koje inače nisu mogli, kao i da nose do 300 kilograma opreme.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ovaj oklop je zapravo robot koji se može nositi, i liči na spoljašnji skelet poput struktura koje prate oblik tela osobe i delimično ga prekriva. Ima čak i zglobove i druge mehanizme koje dozvoljavaju da se ojača prirodno kretanje tela.

Inače, ovakvi egzoskeleti su razvijeni i rasprostranjeni širom sveta, u vojnoj kao i u civilnoj upotrebi. Često ih koriste lica sa povredama ili invaliditetom, kao i gojazne osobe, ali i građevinski radnici.

Ideja za ovaj izum je pozajmljena iz prirode, zapravo od egzoskeleta insekata, rakova i beskičmenjaka koji koriste teške spoljašnje čaure kako bi se zaštitili.

(Telegraf.rs/ Izvor: rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    30. april 2015 | 14:25

    Bravo za bracu Ruse!

  • Stjepan Tomasevic Bosanski Kralj

    30. april 2015 | 14:29

    Zao mi je ovoga Putina,bio je veliki gospodin a sad se polako pretvara u nasilnika.

  • pravda

    30. april 2015 | 15:40

    Stjepane zali ti sebe, sto radis ovdje idi kuci svojoj I pocisti je .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA