SUKOB NA FAKULTETU TEHNIČKIH NAUKA U NOVOM SADU: Dekan traži penziju profesorke, ostali pišu peticiju! (FOTO) (VIDEO)

- Na razgovoru na koji me je pozvao 1. septembra ponudio mi je da sama podnesem zahtev za penziju, kako bi on zataškao navodne dokaze. Isti stav je ponovio na sastanku Katedre za informatiku, preteći pritom članovima da ne obaveštavaju medije - ispričala je profesorka

  • 4

Već nekoliko dana, Novi Sad potresa sukob koji se događa na Fakultetu tehničkih nauka. Naime, profesorka ovog fakulteta Zora Konjović na konferenciji za štampu je zatražila da dekan tog fakulteta Rade Doroslovački podnese ostavku zbog ucena i pretnji koje je bio uputio na njenu adresu, ali i zbog "još nekih stvari", kako je navela.

STOP PLAGIRANJU: Na ovom fakultetu se ukidaju seminarski radovi!

Oko 40 profesora FTN je uputilo otvoreno pismo dekanu, profesoru Radetu Doroslovačkom, u kojem su zatražili da ne ugasi smer "Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije", koji je ujedno i najpopularniji na ovom fakultetu, a u okviru pisma poslata je i peticija s potpisom 43 člana Katedre za informatiku Departmana za računarstvo i automatiku.

BRAVO, MAJSTORI: Klinci u Srbiji napravili mobilni telefon! (FOTO)

U njemu je navedno da, osim brige o ukidanju najpopularnijeg smera, zabrinuti su i zbog postupaka dekana Fakulteta koji se "ozbiljno kose sa etičkim principima akademske zajednice".

Foto: Media centar Beograd Foto: Media centar Beograd

- Prvog septembra ove godine, dekan je odlučio da redovnog profesora Zoru Konjović, koja rukovodi ovim studijskim programom, ukloni s Fakulteta. Naime, dekan je prof. Konjović pokušao da uceni time što joj je sugerisao da podnese zahtev za odlazak u penziju s početkom školske godine, kako on ne bi bio prinuđen da iznese određene "dokaze" - stoji u tom otvorenom pismu, koji u celostim možete pročitati OVDE.

Praćena svim ovim zbivanjima, prof. dr Zora Konjović je pre nekoliko dana organizovala konferenciju za štampu u Medija centru u Beogradu, na kojoj je zatražila da dekan FTN podnese ostavku.

- Zahtevam da dekan Doroslovački podnese ostavku ili da, ako ne oseća moralnu i krivičnu odgovornost bude smenjen, kao i da se prepispita da li osoba ovakvog karaktera može biti predavač - rekla je ona i dodala:

peticija

- Na razgovoru na koji me je pozvao 1. septembra ponudio mi je da sama podnesem zahtev za penziju, kako bi on zataškao navodne dokaze. Isti stav je ponovio na sastanku Katedre za informatiku, preteći pritom članovima da ne obaveštavaju medije - ispričala je profesorka i podsetila da su proletos stručna tela FTN dala saglasnost da se njen radni odnos, ali da je dekan odbio to da potpiše.

Na ovoj konferenciji prisustvovali su i dva profesora sa FTN Dušan Petrovački i Dušan Surla, koji je podržavaju od samog početka.

- Očigledno je da dekan, iz samo njemu poznatih razloga, odlučio da otera Zoru Konjović s fakulteta i da koristi dozvoljene i nedozvoljene mere da bi u tome uspeo, čime je naneta velika šteta ne samo profesorki, već i fakultetu - rekao je Surla.

Pozvali smo profesorku Konjović kako bi nam objasnila čitavu situaciju, a ona nam je rekla da odlazak u penziju nije najveći problem.

- Isto bih odreagovala i da je bilo koji drugi profesor bio na mom mestu. Da se razumemo, nije problem da odem u penziju, problem je postupak dekana - rekla je ona za Telegraf i dodala da se zbog čitave situacije oseća veoma mučno.

Naravno, pozvali smo i Fakultet tehničkih nauka kako bi čuli i drugu stranu, ali nam je PR Bojana Bokan rekla da je zvaničan stav uprave fakulteta da nemaju komentar, a zvanično saopštenje vam prenosimo u celosti:

"Fakultet tehničkih nauka snažno podržava razvoj studijskih programa IT sektora koji se organizuju ne samo na Katedri za informatiku, nego i na 11 drugih katedri u okviru 13 Departmana FTN. U prilog tome govori podatak da je na prvu godinu studija upisano 910 studenata na studijskim programima u okviru IT sektora.

Fakultet tehničkih nauka počinje izgradnju nove zgrade Naučno-tehnološkog parka od 26000 metara kvadratnih namenjene upravo IT sektoru.

Foto: mediaportal.vojvodina.gov.rs Foto: mediaportal.vojvodina.gov.rs

Prof. dr Zora Konjović, redovni profesor Fakulteta tehničkih nauka (FTN) Univerziteta u Novom Sadu, koja sada ima punih 66 godina, stekla je još pre godinu dana zakonske uslove za starosnu penziju.

Koristimo ovu priliku da se zahvalimo prof. dr Zori Konjović koja je na svojoj katedri ostavila veliki broj mladih stručnjaka koji mogu kvalitetno da je zamene i nastave razvoj studijskih programa i katedre.

Fakultet tehničkih nauka se više neće oglašavati povodom ovog pitanja, jer u ovom trenutku ima niz izuzetno važnih aktivnosti, među kojima je na prvom mestu početak nastave za preko 13.000 studenata u čijem obrazovnom procesu učestvuje oko 1.200 zaposlenih na Fakultetu."

(M. Bojić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slikar

    5. oktobar 2015 | 14:54

    Ovde je na delu ''igra prestola'''. Naravno da Zora ide u penziju kad-tad, samo bi ona da odlucuje o trenutku jer smatra da to zasluzuje a ne da je Dekan zbrza sada kad su razni projekti u toku. Opet, Dekan ima pravo da to uradi. Sta reci, FTN. Niko ne spominje da mogu da je predloze i biraju za prof. Emeritusa, kad je tako zasluzna, pa ce imati zakonski osnov da je angazuju gde god da je toliko neophodna...

  • ja

    5. oktobar 2015 | 15:16

    Ovo samo kod nas ima ! Ako ima uslove za odlazak u penziju neka ide , da negde kopa trcala bi i pre vremena.Ima drugih strucnjaka koji zbog takvih idu napolje jer od njih ne mogu doci na red.Zahvaliti joj se i dovidjenja !

  • Rikimil

    5. oktobar 2015 | 14:52

    Odmah u penziju ako je ispunila neki od uslova. Mnogo mladih ceka posao .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA