SRPSKA INSTRUKTORKA TVERKOVANJA učila me je da đuskam, evo šta se onda dogodilo! (FOTO) (VIDEO)

Anja Stefanović je u srednjoj školi odlučila da se bavi plesom profesionalno, a za tverk se zainteresovala relativno skoro, pre par godina

  • 3

Anja Stefanović iz Beograda poznatija kao Unja Green bavi se modernim vrstama plesa, hip-hopom, vogingom ali i tverkovanjem. Od malena je volela ples, a kako kaže roditelji su je snimali video-kamerom dok je igrala nasred ulice.

U srednjoj školi je odlučila da se plesom bavi profesionalno, a za tverk se zainteresovala relativno skoro, pre par godina.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Za tverkovanje sam se zainteresovala sasvim slučajno i spontano, prijavila sam se za jedno tverk takmičenje i tu sam videla da mi taj ples ide... Tako da sam tokom vremena počela sve više da mu se posvećujem - priča Anja za Telegraf.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Tverk je vrsta plesa u kojem pojedinci, obično devojke, plešu uz određenu muziku na seksualno provokativan način koji uključuje pokrete kukovima, stav visokog čučnja, kao i mnoge varijacije koraka.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Plesni pokretni potiču iz Afrike i postoje već nekoliko generacija, a usvojeni su od strane Afričko-Američke kulture 1990. godine.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Prvobitno ples, odnosno tverk nije imao seksualni karakter, sve dok nije ušao na hip-hop scenu u SAD devedesetih godina, i to kao deo hip-hop indrustrije, prezentovan od strane modela, odnosno devojaka u rep spotovima.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Tverk je dosta teška vrsta plesa, to ne može svako da radi, što zbog toga jer devojke ne mogu da se opuste, ili se stide, a neke i zbog predrasuda. Težak je zbog toga što zahteva kretanje samo određenog dela tela, a to je uglavnom zadnjica.

Ima li primera da se neki muškarac bavi tim plesom?

- Postoji jedan Amerikanac, transvestit je u pitanju, koji se bavi time i mogu vam reći da odlično igra, toliko da bi mogle da mu pozavide mnoge devojke.

Pogledajte kako Anja maestralno izvodi ovaj ples:

Reci nam kojim se još vrstama plesa baviš?

- Plesna baza mi je hip-hop taj ples obožavam, a tu je i voging koji je usko povezan sa modom. Hip-hop kultura potiče iz Njujorka, i razvila se među Afroameričkim zajednicama tokom kasnih šezdesetih godina. Predstavlja sinonim za rep, skrečovanje muzike, umetnost grafita, a stil obuhvata i pokrete brejkinga i popinga. Ples je međunarodno priznat 1973. godine.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Šta odlikuje Vog ples?

- Vog je moderni house ples, nastao osamdesetih godina u Njujorku, a početkom devedesetih postaje poznat široj publici i društvu posredstvom dva događaja a to su, Madonin spot za pesmu "Vogue", i izlazak dokumentarnog filma "Paris is burning". Kultura balova, odnosno "ballroom" scena opisuje undergraund kulturu u Americi, ali i u Evropi, gde se organizuju okupljanja, balovi, gde se nastupa i takmiči za trofeje i nagrade. Specifično je to da se trofeji i nagrade osvajaju za "house" odnosno kuću kojoj se pripada, a ne za sebe lično. Takmičari na balovima često pripadaju određenoj kući, tako da ne postoje ekipe, kao što je to specifično za ostale plesove.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ukoliko ste zainteresovani za bilo koju od ovih vrsta plesa, možete se javiti Anji putem njene Fejsbuk stranice, a ona će vas informisati o svemu.

Odlučio sam da mi Anja pokaže par koraka voginga, pa pogledajte kako sam se snašao:

(S. Kostić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    21. novembar 2015 | 14:08

    Nema ova blage veze sa tverkom.

  • Gly

    8. novembar 2015 | 19:53

    Svaka zena koja je dobra i aktivna u krevetu moze ovo da uradi.

  • Slikar

    8. novembar 2015 | 18:32

    Sudeci po trenutnom stanju ankete, u Srbiji ima samo oko 8 posto pravih muskaraca...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA