OVO DANAS NIKAKO NE SMETE DA RADITE: A nije NIJEDAN VERSKI PRAZNIK! (VIDEO) (FOTO)

Dakle, dobro pazite, jer u redovima koji slede ćete pročitati nešto što nigde drugo nećete naći

  • 5

Nije teško biti fin, čak ni kada nije verski praznik. Pravoslavni kalendar svakodnevno ima svece koji nas podsećaju i upozoravaju da treba da se ponašamo u hrišćanskom duhu, brinemo o drugima, ne učinimo ništa nekome što ne bi želeli da taj uradi nama...

OVO DANAS NIKAKO NE SMETE DA RADITE: Vernici slave VAVEDENJE!

Međutim, postoje i malobrojni "prazni dani"... Oni, koji nikome nisu dospeli u amanet, koji nisu vezani ni za jednog velikog sveca.

Da li je to idealno vreme za pauzu?, pitanje je koje se logično nameće.

Takvi dani zaobiđeni su u svim mogućim pravilnicima "za put na neko bolje mesto". O njima svi ćute, osim Telegrafa!

OVO NIKAKO DANAS NE SMETE DA RADITE: Pravoslavci, srećan vam ĐURĐIC!

Dakle, dobro pazite, jer u redovima, koji slede pročitaćete nešto što nigde drugo nećete naći, a to je šta DANAS NIKAKO NE SMETE DA RADITE!

Pa, da krenemo...

NE SMETE DA BUDETE NELJUBAZNI

Lepa reč ne košta ništa, a mnogo vredi. Nema potrebe da prema bilo kome budete ironični ili sarkastični. Psiholozi uostalom tvrde da je sarkazam dalji "rođak" besa. Čak i ako vam se danas neko "okači na vrat", uvek mu se možete srdačno zahvaliti i zamoliti ga da vas pusti na miru. Probajte, iznenadićete se kada vidite kako "lepa reč i gvozdena vrata otvara".

Foto: Facebook/Only In Hamilton Foto: Facebook/Only In Hamilton

NE SMETE DA NOSITE MINIĆE I ŠTIKLE U ŠKOLI, ALI I NA POSLU

ZABRANJENO NOŠENJE MINIĆA I ŠTIKLI U SRPSKIM ŠKOLAMA? Gimnazije iz Novog Sada prve uvele ovo PRAVILO!

Prikladno oblačenje je poželjno svaki dan. Posao ili škola nisu splav ili noćni klub. Škole u Srbiji imaju pravo da donesu pravilnik o oblačenju đaka, što su neke i počele da primenjuju zabranom nošenja minića i visokih štikli. Državne ustanove odavno imaju pravilnik o oblačenju, a isti se uveliko primenjuje u većini privatnih firmi. Kako što za muškarce nije prikladno da na posao dođu majici na bretele, šorcu, sandalama ili papučama, tako ni za žene nije prikladno da imaju suknju iznad kolena i gola ramena.

Foto: Profimedia/Caia Image Foto: Profimedia/Caia Image

NE SMETE DA BUDETE SEBIČNI

Uvek je lepše kada s nekim nešto možete da podelite. Nemojte zaviditi drugim ljudima, radujte se njihovoj sreći. Čak je i patrijarh Pavle u svojoj knjizi "Molitve i molbe" naveo da su gordost i sebičnost najlošijie osobina.

NE SMETE DA SE NEPRISTOJNO PONAŠATE PREMA KOLEGAMA/KOELGINICAMA

Uvek poštujete i kolege kao što biste poštovali svoje roditelje, prijatelje, poznanike... Sa kolegama ili drugarima iz razreda u toku nedelje provedete verovatno više vremena nego sa najmilijima. Sve zadatke je lakše savladati kada imate pomoć, a zaslužićete je samo ako budete kolegijalni.

Foto: freedigitalphotos.net/Ambro Foto: freedigitalphotos.net/Ambro

NE SMETE DA OGOVARATE DRUGE LJUDE

Nema ništa ružnije od pričanja "iza leđa". Ako imate problem - recite u lice onome kome treba. Ako ne smete iz bilo kog razloga da se usudite to uradije jer se plašite otkaza ili nekih drugih sankcija - onda ćutite.

NE SMETE DA PLJUJETE I BACATE ĐUBRE NA ULICI

Iako bi svi trebalo da znamo da je to jako ružno, mnogi bacaju đubre i pljuju na ulici. Najveći zagađivači ulica verovatno su pušači koji smatraju da opuške treba sejati po asfaltu, stepeništu, autobuskim stajalištima... Uvek se treba zapitati da li biste opušak cigarete tako bacili i u svojoj dnevnoj sobi ili u hodniku svoje kuće.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

NE SMETE DA NE USTANETE STARIJIM I ŽENSKIM OSOBAMA U JAVNOM PREVOZU

VEČITO PITANJE: Ko kome treba da ustaje u gradskom prevozu? (FOTO)

Nekada se podrazumevalo da u autobusu, tramvaju, trolejbusu mlađi ustanu starijima. Danas se to potpuno izgubilo. Retko se vidi da neko ustupi mesto starijoj osobi ili trudnici. Nije sramota ustati nekome i ponuditi mu mesto, pa neka ga odbije ako ne želi da sedne. U pojedinim evropskim gradovima, poput Moskve, u metrou i javnom prevozu sa razglasa se uz najavu sledeće stanice uvek čuje i molba da se ustane starijima i ženama. Možda bi tako nešto moglo da se uvede i kod nas.

NE SMETE DA NE POŠTUJETE BONTON I BUDETE "NAPADNI"

(VIDEO) PRIŠAO JE KOLEGINICI I STAVIO JOJ RUKU NA BUTINU: Ovako izgleda SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE U SRBIJI!

Pored uobičajenog, danas postoje i pravila poslovnog bontona, koji stritkno određuje gde je granica u odnosu između kolega i koleginica. U Srbiji je nažalost mnogo žena izloženo seksualnom uznemiravanju na radnom mestu, a da toga praktično nisu ni svesne jer društvo ćutke prihvata mnoge neprikladne postupke kao normalne.

(V. Ž.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    12. decembar 2015 | 11:17

    Pre 15ak godina,drugar iz Beograda se zacudio kada sam ustao starijoj gospodji,i ustupio joj mesto.Iz N.Sada sam..Sada je svuda isto,u N.Sadu,Beogradu.Nisu,svuda,niko ne ustaje starijima,trudnicama,jednostavno,ljude je bas briga za druge..Otudjili smo se jako jedni od drugih..

  • Teolog

    12. decembar 2015 | 11:59

    Hrišćanska moralna načela se ne poštuju zbog praznika i svetaca već zbog toga da bismo postali bolji ljudi i usli u večno carstvo i zajednicu savršene ljubavi Oca i Sina i Svetoga Duha

  • polat

    12. decembar 2015 | 10:09

    ovakvo ponasanje se propagira u svakoj religiji i zaobidjeno je ljudskom greskom mada nas Bog podseti s vremena na vrijeme ali ljudska pohlepa je jaca , pravila su nam data, stvar izbora je na nama i bit cemo odgovorni za svaki potez

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA