≫ 

Putinovi NOĆNI VUKOVI doveli Kusturicu do MOŠTIJU SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG, a onda se na Ostrogu dogodilo pravo ČUDO (VIDEO)

- Pošto smo mi baštinici hrišćanske kulture, a ne samo religije, dobro je da se obnavlja jedna vrsta iskustva koja se zove film i koja je u prošlom vijeku jedva dahtala pod teretom tehnologije, a sad praktično nestaje - rekao je Emir Kusturica na Ostrogu

  • 49

Tradicionalno, pod ostroškim stenama, praznik Sv. Vasilija Ostroškog, proslavilo je na hiljade vernika iz Crne Gore, zemalja regiona, ali i šire. Plato ispred manastira bio je preplavljen šatorima, vrećama i ćebadima onih koji su noć prije došli da prisustvuju ponoćnom prazničnom bdeniju, gde je u crkvi Vavedenja moleban i akatist služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

ZVALI SU GA ZVER, A ONDA JE UŠAO U MANASTIR OSTROG! Putinova borbena mašina poljubila MOŠTI SVETOG VASILIJA (FOTO)

NAROD HRLI NA OSTROG: Tri sata stoje u redu da celivaju ikonu i dodirnu sveca (FOTO)

Amfilohije je služio i centralnu arhijerejsku liturgiju, na platou ispred Gornjeg manastira, uz sasluženje mitropolita Ternopoljskog i Kremenjeckog Sergija, iz Zapadne Ukrajine, i episkopa budimljansko–nikšićkog Joanikija. Nakon toga vjernici su pristupili svetoj čaši pričešća.

OVA ČUDA SU SE DOGODILA NA OSTROGU: Ljudi i deca su se izlečili, a na tome zahvaljuju Svetom Vasiliju Ostroškom (VIDEO)

Foto: manastirostrog.com Foto: manastirostrog.com

U besedi Joanikije je kazao da se svetost nasleđuje, ali ne po krvi, već po duhu i da je za to najbolji svjedok Sveti Vasilije Ostroški koji je živio u vremenu velikih iskušenja.

Mitropolit Sergije je istakao da narod koji živi s verom i koji se raduje veri odoleva svim iskušenjima, a da je upravo vera ta koja narod ujedinjuje.

Foto: manastirostrog.com Foto: manastirostrog.com

Njega, Joanikija i Valujeva, nekadašnjeg bokserskog šampiona, a sada poslanika Putinove partije u Dumi, Amfilohije je darivao ikonama Sv. Vasilija, a Emira Kusturicu, kome je crkveno kršteno ime Nemanja, ordenom Sv. Stefana Lazarevića. Amfilohije je podsetio da je otvoren prvi pravoslavni filmski festival u sklopu koga se filmovi prikazuju u Podgorici, Nikšiću i Beranama.

Foto: manastirostrog.com Foto: manastirostrog.com

- Posebno nas raduje da na tom festivalu učestvuju, između ostalih, naši znameniti režiseri Nikita Mihalkov, kome će u Podgorici biti uručeno odlikovanje, i Nemanja Kusturica koji je ne samo nosilac one velike istine da umjetnost i ljepota spasavaju svijet, nego da umjetnost samo kada je spojena sa dobrom, vrlinom, sa stidom, kao što je govorio čuveni Tarkovski, takva umjetnost spasava svijet, osvećuje, prosvećuje, ukrašava ljepotom duše i tijelo sve one koji se hrane tom i takvom umjetnošću - kazao je Amfilohije.

Foto: manastirostrog.com Foto: manastirostrog.com

Zahvaljujući se na ordenu Kusturica je izrazio poštovanje prema crkvi i svecima posebno u "trenutku kada su pravoslavlje i hrišćanska kultura na udaru i preživljavaju teške trenutke".

- Pošto smo mi baštinici hrišćanske kulture, a ne samo religije, dobro je da se obnavlja jedna vrsta iskustva koja se zove film i koja je u prošlom vijeku jedva dahtala pod teretom tehnologije, a sad praktično nestaje. Mislim da su upravo festivali mjesto gdje će filmovi da ožive - kazao je Kusturica.

On je došao u pratnji Noćnih vukova", najmasovnijeg svetskog motociklističkog kluba.

- Došlo je nas desetak, jedan iz Rusije i dvojica iz Republike Srpske, da se poklonimo moštima sveca i da budemo pratnja našem bratu i gostu, Nemanji Kosturici. Kada god imamo vremena najdraža vožnja nam je do Ostroga, i to uradimo bar jednom nedjeljno - kazao je Željko Vukčević, predsjednik odjeljenja "Noćni vukovi" iz Crne Gore.

Foto: manastirostrog.com Foto: manastirostrog.com

Pod Ostrog je donesen i časni krst, osvećen na Golgoti o Vaskrsu ove godine, koji do Vidovdana, kada će biti postavljen na mjesto budućeg hrama Sv. Kneza Lazara u Kingisepu, Petrogradska oblast, obilazi pravoslavne svetinje.

(Telegraf.rs / Izvor i fotografije: Zvanični portal manastira Ostrog / Vijesti.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA