NAJMOĆNIJE RUSKO ORUŽJE, A NIJE NI TENK NI AVION: Amerikanci tvrde da Putin vodi nevidljivi rat

- Njegov cilj je da oslabi vezu između zemalja članica, sejanje nemira u njihovoj unutrašnjoj politici, i oslabljivanje protivnika Rusije - piše "Njujork post" o Vladimiru Putinu

  • 16

Analitičari koji govorili za "Njujork tajms" smatraju da se Rusija fokusirala na rat informacijama i da za nju internet predstavlja ključno ratište u 21. veku. Oni ističu da Rusija ne nudi činjenice, već gradi narativne sadržaje, a poruka u pozadini svake priče je "Ne veruj nikome".

 

SVA PUTINOVA TAJNA ORUŽJA: Među njima i raketa koja pogađa jabuku na drugoj strani okeana (VIDEO)

 

Kada je Švedska započela javnu raspravu o mogućem ulasku u partnerstvo sa NATO, švedski zvaničnici su pred sobom imali bujicu iskrivljenih i lažnih informacija na društvenim mrežama, koje su potpuno zbunile javnost. Govorilo se o tome da će NATO u Švedsku prebaciti deo tajnog nuklearnog arsenala, da bi NATO mogao da iz Švedske udari na Rusiju bez odobrenja domaće vlade, kao i da bi vojnici NATO-a zbog imuniteta mogli "silovati Šveđanke bez straha od zatvora".

 

Kako piše "Njujork tajms", sve tvrdnje su bile lažne, ali su počele da "iskaču" po tradicionalnim medijima, pa je ministar odbrane Peter Hultgvist morao da razuverava i građane i novinare.

 

- Ljudi nisu navikli na to i uplašili su se, pitali su čemu mogu da veruju, čemu bi trebalo verovati - kaže Marinet Nih Radebe, portparolka ministarstva.

 

Izvor tih tvrdnji nikada nije otkriven, ali analitičari, američki i evropski obaveštajci i stručnjaci veruju da iza njih stoji Rusija, čiji je fokus sprečavanje širenja NATO.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Njujorški list piše da ruski predsednik Vladimir Putin nema ekonomsku i vojnu snagu za otvoren sukob sa NATO, EU i SAD, ali da zato ulaže mnogo novca u "oružane informacije".

 

- Njegov cilj je da oslabi vezu između zemalja članica, sejanje nemira u njihovoj unutrašnjo politici, i oslabljivanje protivnika Rusije - piše list.

 

Kako se navodi, tok takvih vesti je toliki da su i NATO i EU uspostavili posebna tela za identifikovanje i reakciju na dezinformacije.

 

Foto-montaža: Tanjug/AP

Foto-montaža: Tanjug/AP

 

- Moskva vidi svetsku politiku kao sistem specijalnih operacija i iskreno veruje da je i sama meta zapadnih specijalnih operacija. Siguran sam da postoje brojni centri, neki vezani uz državu, koji su uključeni u izmišljanje ovakvih priča - kaže Gleb Pavlovski, koji je uspostavljao ruski informativni sistem pre 2008. godine.

 

Za ceo "informatički rat" vezana je i priča o mejlovima Hilari Klinton, za koje su u SAD tvrdili da su ih hakovali ruski hakeri.

 

- Kremlj za širenje dezinformacija koristi i konvencionalne medije - Sputnjik i Raša tudej, kao i tajne kanale - piše "Njujork tajms".

 

(Telegraf.rs/ Izvor: jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    31. avgust 2016 | 16:52

    NIJE TO NIKAKVO PUTINOVO ORUZJE NEGO SVAKO NORMALNO I RATUMNO BICE KOJE MISLI SVOJOM GLAVOM A NE GUZICOM VIDI DA JE NATO ZLIKOVACKA ORGANIZACIJA-HORDE UBICA -KOJI ZA INTERESE AMERA I SVETSKIH MOCNIKA UBIJAJU MALE NARODE!!! JA SAMO ZELIM DA PODSETIM DA NEPREZAJU NI OD VADJENJA ORGANA!!! U MNOGIM ZLOCINIMA SU PREVAZIDLI I HINKIJEVE SS TRUPE !!!!! TO SU SATANISTI KOJI U BOGA NEVERUJU!!!!!

  • Portos

    31. avgust 2016 | 16:36

    Doakao i vama neko u propagandnom ratu, koji je vaš izum, smradovi.

  • Bivsi Debeli

    31. avgust 2016 | 20:31

    Prosle godine protesti u Japanu zbog silovanja Japanki koje su pocinili pripadnici americkih snaga stacioniranih ù ovoj zemlji sa zahtjevom da im se otkaze gostoprimstvo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA