BABO UZVRAĆA UDARAC: Fikret Abdić se vraća u Veliku Kladušu! (VIDEO)

Abdić zvani Babo je 1993. proglasio Autonomnu Pokrajinu Zapadnu Bosnu, na svoju ruku pregovarao sa Srbima i Hrvatima i zatim poveo rat protiv vojnika i boraca lojalnih Aliji Izetbegoviću, piše ovaj list

  • 17

Bivši lider muslimana iz Velike Kladuše i direktor "Agrokomerca" Fikret Abdić mogao bi ponovo da se vrati u to mesto kao gradonačelnik, piše nemački levičarski list "Nojes Dojčland".

SARAJEVO VRVI OD VEHABIJA: U prestonici Bosne više od 40.000 Arapa, čak 30 odsto su vehabije

Bio je jedan od gospodara rata u Bosni, odležao je jedanaest godina zbog ratnih zločina – i na mestu zločina slavi svoj povratak“, piše reporter "Nojes Dojčland (Berlin) o Abdiću, a prenosi Dojče vele.

Kako navodi list, Abdić zvani Babo je 1993. proglasio Autonomnu Pokrajinu Zapadnu Bosnu, na svoju ruku pregovarao sa Srbima i Hrvatima i zatim poveo rat protiv vojnika i boraca lojalnih Aliji Izetbegoviću.

Do 5.000 ljudi je navodno prošlo kroz njegove logore, tako kaže pravosuđe pobednicke ratne strane“, piše Nojes Dojčland objašnjavajući da je to bio jedini unutarnacionalni sukob na podrucju bivše Jugoslavije.

Zbog organizovanja logora i smrti desetina civila Abdić je osuđen u BiH i Hrvatskoj, gde se nastanio. Vrhovni sud Hrvatske mu je smanjio kaznu na 15 godina zatvora. Izašao je 2012. i u Velikoj Kladuši je dočekan ovacijama.

FIKRET ABDIĆ NA SLOBODI: Babu dočekalo 3.000 pristalica (VIDEO)

"Agrokomerc je razlog što je Babo i dalje poštovan u ovim selima. Abdic je od 1969. u ovoj dolini gladi gradio prehrambeni koncern koji je hranio Jugoslaviju i izvozio u 30 zemalja. Velika Kladuša je tako napredovala da su se čak i gastarbajteri iz Zapadne Nemacke vracali kuci“, piše reporter Martin Lajdenfrost.

Reporter navodi i da je otišao do Abdićeve nove partije, Laburističke stranke BiH gde su majstori dovršavali partijske prostorije.

"Kažu da Babo, uskoro ce napuniti 77, ''radi dvanaest sati na dan'', živi na hrvatskoj obali i nije trenutno tu.“

Autor list Nojes Dojcland otišao je i do Drmaljeva, gde su bili Abdicevi logori. Danas je taj posed ograden i zatvoren. Spomen-ploca posvecena je stradalima. Kako dodaje, hale gde su nekada bili Agrokomercovi pilici su zaključane.

Bosanski mediji preneli su letos da je Abdić i zvanično postao kandidat za nacelnika Velike Kladuše, a kandidovala ga je Laburistička stranka BiH.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Babo

    3. septembar 2016 | 17:29

    Neki smatraju da Abdic nije prepustio mesto predsednila BiH Aliji Izedbegovicu, rata u Bosni ne bi bilo , a sacuvala bi se Jugoslavija umanjena za Hrvatsku i Sloveniju.

  • Miroslav

    3. septembar 2016 | 18:35

    Babo je Legenda !

  • Раднаскела

    3. septembar 2016 | 18:26

    Чуј, "ратни злочинац" ! Па он је направио мир са Србима и Хрватима и нико није нападао цазинску крајину сем Алијиних бандита. Најзанимљивије је што је осуђен у Хрватској, која се буни што ми хоћемо да судимо Хрватима за ратне злочине, јер ми као "агресори" не можемо судити "бранитељима".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA