Džihadisti imaju novo oružje za koje Pentagon ne zna (FOTO)

ISIS je dronove do sad koristio u izvidnici ili u cilju snimanja akcija bombaša samoubica, ali se očekuje da će ih ubuduće koristiti sve češće u toku borbi

  • 5

Kurdske snage koje se bore protiv ISIS-a prošle nedelje oborile su njihov dron, za koji se ispostavilo da je nova vrsta oružja islamista.

KLINTONOVA HTELA DA UBIJE ASANŽA: "Možemo li da ga smaknemo DRONOM?"

Pošto su ga oborili, verujući da je poput jedan od mnogih koje ISIS koristi za izviđanje, transportovali su ga u svoju bazu, da ga ispitaju.

Pri demontiranju, eksploziv postavljen na mestu baterije je ubio dva kurdska vojnika, što je bio prvi slučaj da IS uspešno iskoristi dron za ubijanje protivničkih trupa na bojnom polju.

Islamska država očigledno je adaptirala pristupačnu tehnologiju u potencijalno efikasno novo oružje, a američki stručnjaci kažu da bi islamisti mogli da iskoriste dronove protiv savezničkih snaga, u bici u Mosulu.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Prema nekim vojnim analitičarima, slučaj pogibije dva Kurda nastradala u eksploziji ISIS-ovog drona samo je potvrdio Pentagonovu nesposobnost da predvidi da će teoristi dronove uskoro koristiti kao oružje, napominjući da su saveznici trebali da budu spremni za tako nešto, a nisu.

Vojni zvaničnici kažu da je Pentagon borbi za zaustavljanje ovih dronova namenio značajna novčana sredstva, tačnije, zahtevao od kongresa novih 20 miliona dolara u te svrhe.

Foto: Wikipedia/David B. Gleason Foto: Wikipedia/David B. Gleason

Ono što su do sad otkrile CIA i DIA, koje su proteklih meseci radile procene islamističkom korišćenju dronova, jeste da teroristi koriste jednostavne, komercijalne modele dronova, koji mogu da se kupe na internetu, na koje potom kače male eksplozivne naprave, pretvarajući ih u bombe na daljinsko upravljanje.

ISIS je dronove do sad koristio u izvidnici ili u cilju snimanja akcija bombaša samoubica ili granatitanje vozila, ali se očekuje da će ih ubuduće koristiti sve češće u toku borbi, iako oni mogu da ponesu samo malu količinu eksploziva.

- U pitanju je neprijatelj koji sve vreme uči i napreduje - rekao je general Šon Mekfarland, američki vrhovni komandant, koji je u Iraku boravio do pre dva meseca.

(Telegraf.rs / Nytimes)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milojko

    12. oktobar 2016 | 13:10

    Kako ameri neznanju kad su im.oni dali te dronove

  • Isko

    12. oktobar 2016 | 12:59

    Al se ovi ameri prave blesavi. Pa oni im dadoše 400 000 000 dolara pomoći da se naouružaju i oružje koje su selili iz Avganistana i Iraka. Hilari je sama izjavila da su naoružavajući opoziciju u Siriji, greškom stvorili ID. Mislim da zbog svoje ubeđenosti u sopstvenu višu vrednost, više ne znaju šta rade i udaraju ko besni u šta stignu.

  • Herceg

    12. oktobar 2016 | 12:49

    Pa da prodaju im dronove uzmu novce,pa onda u kongresu traze jos novaca da obore te dronove. Dva puta uzimaju pare na istoj stvari....svaka im cast,kapa dole. Znaju izvuc korist iz svega pa to ti je.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA