OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN SEOSKIH ŽENA: Vojvođanke otkrile tajne najukusnijih domaćih tradicionalnih jela (FOTO)

Do sada na najmasovnijoj trpezi u Vojvodini učestvovalo je više stotina žena iz čak 200 Udruženja iz 37 gradova iz Vojvodine

  • 0

Tradicionalni proizvodi koji oslikavaju život u Vojvodini predstavljeni su na Centralnom Trgu u Zrenjaninu povodom Međunarodnog dana sesokih žena koji je obeležen 15.oktobra. Slatke i slane štrudle, pite, mafini, gibanice, kiflice, palačinci, ali i stara seoska jela - hleba masti i paprike, slasni čvarci i majuške bili su deo velike gastronomske trpeze koja je ugostila na hiljade posetilaca.

SVET JE KLEČAO PRED SRBIMA I LIO SUZE: Sva junaštva Kraljevine Srbije u Velikom ratu na Savi i Dunavu (FOTO) (VIDEO)

Do sada na najmasovnijoj trpezi u Vojvodini učestvovalo je više stotina žena iz čak 200 Udruženja iz 37 gradova iz Vojvodine.

Stvaralaštvo seoskih žena Vojvodine prikazano je u četiri oblasti, pored umeća u spremanju ukusne tradicionalne hrane, žene širom Vojvodine imale su priliku i da pokažu svoje ručno štrikane, pletene i vezene proizvode.

Sajam je otvorio gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić, u prisustvu Diane Milović - direktorke Zavoda za ravnopravnost polova i pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predraga Vuletića.

Janjić je istakao, da je ovo prilika da sve majke, bake i sestre pokažu svoje znanje i talenat:

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

– Tradicija se neguje, a ove žene su čuvari naše tradicije i običaja. Grad Zrenjanin u okolini ima 22 sela gde se neguje multikultura, različiti običaji i folklor naroda koji žive na ovim prostorima – rekao je Janjić.

Iz Udruženja žena "Banaćanke" iz Torka, kažu da se u njihovoj sredini živi i rumunsko stanovništvo, ali da se čuvaju i poštuju kako srpska tako i rumunska kultura:

– Danas smo spremile kiflice, mafine i čuvene „žerbo kocke“ koje su omiljene na našim sastancima. Pravile smo i pogačice sa čvarcima i slana testa punjena povrćem – kažu nam ove vredne domaćice.

Domaćice iz Botoša, predstavile su tradicionale "gibančice":

– To je starinsko jelo koje se nekada služilo za doručak, umesi se testo pa se prži na vrelom ulju ili u masti, najlepše je jesti dok je toplo uz sir, šolju mleka ili čaja. Ovo je nekada bio pravi doručak, uz jaja, slaninu i kobasicu – kažu nam Botošanke.

Foto: Aleksandrar S. Blanuša Foto: Aleksandrar S. Blanuša

Vredne žene iz Bavaništa pripremile su ukusne kifle, bilo je slanih slatkih, punjenih raznim nadevima:

– Kiflice su nezaobilazan deo vojvođanske trpeze. Slane kifle se najčešće prave sa salom, sirom ili punjene slaninicom, dok se slatke pune džemom od kajsija, a u poslednje vreme i sa kremom – kažu bake iz Bavaništa.

Uduženje žena iz Crepaje na ovaj sajam donelo je pravu domaću turšiju:

Foto: Aleksandrar S. Blanuša Foto: Aleksandrar S. Blanuša

– Za turšiju najbitniji je „presolac“ to je tečnost kojom se preliva turšija. Ove godine stavile smo karfiol, krastavce, šargarepu i krastavce. Negde se praktikuje i po koja voćka pa se stavi kruška i lubenica. Takođe, donele smo i naš vez koji radimo na pamučnoj tkanini, zanati moraju da se neguju i čuvaju, tako čuvamo naše korene – objašnjavaju nam vredne žene iz Crepaje.

Sajam seoskog stvaralaštva posetio je i Aleksandar Vulin-ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja. On je istakao da su žene vlasnici gazdinstava u svega 17 odsto od ukupnog broja i da Ministarstvo rada predlaže novi Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom gde bi po prvi put bila predviđena mogućnost da žena, vlasnik gazdinstva na selu ima porodiljsku nadoknadu kao što imaju i druge žene.

Foto: Aleksandrar S. Blanuša Foto: Aleksandrar S. Blanuša

– Žena je pre svega majke, radnik i borac, ona se suočava sa mnogim problemima. Život žena na selu nije lak, naš je zadatak da poboljšamo njihov položaj i razbijemo predrasude sa kojima se one suočavaju – istakao je Vulin.

Slatkim i slanim tradicionalnim jelima ni Ministar nije odoleo, on je pohvalio bogatu vojvođansku trpezu. A pored ukusnih specijaliteta koji se spremaju po staroj narodnoj recepturi, na sajmu se mogao probati i pravi domaći ajvar, pekmez, džem, kisela zimnica.

(Dragana Starčević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA