STVARANJE NOVE DRŽAVE NA BLISKOM ISTOKU: Nakon oslobađanja Mosula, Kurdi će tražiti nezavisnost

Akcija oslobađanja Mosula, koju zajedno sprovode iračka i kurdska vojska potpomognuta šiitskim paravojnim formacijama, zasad teče brže nego što je planirano

  • 14

Regionalni premijer iračkog Kurdistana rekao je da će njegov narod nakon oslobađanja Mosula zatražiti nezavisnost i uspostavu nove države.

ISLAMSKA DRŽAVA OSVOJILA GRAD U KOJEM NIKAD NIJE BILA: "Bojimo se da će nas sve poklati"

Premijer Nečervan Barzani je za nemački Bild u petak izjavio da će ubrzo nakon pobede nad Islamskom državom u Mosulu obnoviti svoje napore koji za cilj imaju kreiranje nezavinog Kurdistana. Trajanje oslobađanje Mosula je procenjeno na najviše tri meseca.

– Trenutno se fokusiramo na borbu protiv ISIS-a. Nakon oslobađanja Mosula sešćemo sa svojim partnerima u Bagdadu kako bi razgovarali o našoj nezavisnosti – rekao je Barzani dodavši da Kurdi predugo čekaju na svoju šansu za kreiranje sopstvene države i dodao:

– Mi nismo Arapi, mi smo Kurdi. Organizovaćemo referendum i narod će odlučiti da li želi državu ili ne – kazao je Barzani.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Akcija oslobađanja Mosula, koju zajedno sprovode iračka i kurdska vojska potpomognuta šiitskim paravojnim formacijama, zasad teče brže nego što je planirano. Okolna mesta su zauzeta relativno brzo, mada nije jasno koliko će trajati sam ulazak u drugi najveći irački grad.

Pored dobrih rezultata, Barzani je pozvao u pomoć Evropsku uniju u vidu brige za izbeglice koje već beže iz područja Mosula. Takođe, premijer je kazao da bi od velike pomoći bilo nemačko naoružanje.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Kurdi su jedan od najmnogobrojnijih naroda na planeti koji nemaju svoju državu, a žive uglavnom na teritorijama današnjeg Iraka, Sirije, Turske, Irana i Jermenije. Ima ih oko 30 miliona.

Irački Kurdistan se trenutno prostire ne više od 70.000 kvadratnih kilometara i to na severoistoku današnjeg Iraka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Darko

    31. oktobar 2016 | 00:51

    E sad ce biti fešta...

  • Putin R.S

    31. oktobar 2016 | 12:00

    Podrska Kurdima 100%. Oni su nekada i imali drzavu Kurdistan, ali su im je oteli Turska (najveci deo), Sirija, Irak, i Iran. Imaju pravo na svoje sto im je oteto. Ima ih oko 40 miliona, a nemaju drzavu.

  • Isko

    31. oktobar 2016 | 08:15

    Sa Jugoslavijom je otvorena pandorina kutija, tako da biće veselja. Pitaju se sve zemlje u kojim Kurdi žive, a nijedna neće teritoriju dati bez krvoprolića.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA