KLINTON DOBILA MILION GLASOVA VIŠE OD TRAMPA, ali je on svima koji mu se zbog toga smeju zapušio usta!

Tramp je juče poručio na Tviteru da bi glatko dobio predsedničku trku i u slučaju da pobednika određuje ukupan broj osvojenih glasova

  • 3

Glasovi u SAD se još broje, ali preliminarni rezultati pokazuju da je kandidat demokrata Hilari Klinton dobila više od milion glasova od Donalda Trampa, koji je odneo pobedu na predsedničkim izborima jer je osvojio 290 elektorskih glasova, piše danas Politiko.

 

AMERIKA JE VODILA SVET ČITAV VEK, SAD JE VREME ZA EVROPU: Merkelova preuzima palicu od Trampa?

 

Kako se navodi, za Klinton ima 61.963.234 glasa, a Tramp 60.961.185, zaključno sa utorkom popodne. Politiko napomnje da se glasovi još broje u Kaliforniji, Juti, Vašingtonu i Mičigenu.

 

Tramp je juče poručio na Tviteru da bi glatko dobio predsedničku trku i u slučaju da pobednika određuje ukupan broj osvojenih glasova. On je, međutim, dodao da bi samo kampanja bila drugačija.

 

Naime, pobednik američkih izbora je onaj kandidat koji osvoji najmanje 270 od ukupno 538 elektorskih glasova koliko ih dodeljuje 50 država SAD-a, a Tramp ih je jutro nakon izbora imao već zagarantovnih 290, dok ih je Klinton imala 232. Pritom se još uvek čekaju službeni rezultati iz države Mičigen koji neće promeniti pobednika.

 

Foto: Tanjug / AP

Foto: Tanjug / AP

 

Broj elektorskih glasova koji određena država je proporcionalan njihovoj populaciji pa ih tako Kalifornija ima 55, a Aljaska i Montana samo tri, a u gotovo svim državama kompletan broj elektorskih glasova ide onom kandidatu koji je osvojio najviše glasova birača u toj državi. Demokratski deficit ovog sastava krije se u mogućnosti da jedan kandidat osvoji više glasova na nivou celih SAD, ali izgubi elektorsku bitku i time trku za Belu kuću.

 

Tramp je ovakav izborni sastav komentisao u nedelju izjavivši da je "nepravedan" i da bi preferirao da se predsednik bira običnom većinom svih glasova.

 

- Znate, neko osvoji 100 miliona glasova, neko 90 milona, a vi pobedite - rekao je Traump na emisiji CBS televizije 60 minuta.

 

 

Ali, u utorak je promenio svoje mišljenje pa je na Tviteru napisao da bi on pobedio i u takvom sastavu jer bi se, u slučaju da predsednika ne biraju direktno elektori, nego svi birači, drugačije ponašao u izbornoj kampanji i fokusirao bi se na velike države koje je osvojila Hilari Klinton, poput Njujorka i Kalifornije.

 

U sledećoj objavi napisao je da je "elektorski sastav zapravo genijalan jer su u njemu važne sve države, uključujući i one manje. Tada se kampanja radi drugačije", zaključio je Tramp koji je na prethodnim izborima 2012. godine žestoko kritikovao elektorski sastav nazivajući ga "katastrofom za demokratiju koja ismeva celu naciju", a u trenutku kada je bio uveren da gubitnik Mit Romni ima više glasova od pobednika Baraka Obame čak je pozivao i na revoluciju.

 

U istoriji predsedničkih izbora SAD-a pet puta se dogodilo da pobedi kandidat koji je osvojio manje glasova birača. Tri puta se to dogodilo u 19. veku, a osim Trampa taj je "podvig" uspeo i Džordžu Bušu koji je 2000. godine osvojio pola miliona glasova manje od Ala Gora.

 

(Telegraf.rs / Tanjug / Jutarnji)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Didi

    16. novembar 2016 | 13:00

    Dobila je ona još nešto.

  • Ljubica

    17. novembar 2016 | 10:03

    Ako je toliko pametna neka uzme spisak ubijenih srpskih neduzni srba i lirusena nam zemlja.svi imamo strah od bilo kakav prasak ili zvuk aviona.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA