PROROČANSTVO FIDELA KASTRA I DALJE ODZVANJA SVETOM: Obistinile su se njegove reči od pre 43 godine

Ikona kubanske revolucije predvidela je ovo u razgovoru s australijskim novinarem, a njegove reči proširile su se kao anegdota

  • 3
Fidel Kastro

Foto: Tanjug/AP

Svetskim društvenim mrežama kruži sledeća anegdota: Če Gevara pita Fidela Kastra: "Kada će da ukinu ovu prokletu blokadu?", a ovaj mu odgovara: "Kada predsednik SAD bude crnac i papa Južnoamerikanac".

 

Obama: Istorija će pokazati koliki je bio Kastrov uticaj

 

Ovakav odgovor je kubanski lider navodno dao 1973. godine, ali ne svom argentinskom saborcu, već australijskom novinaru koji je na Kubi boravio pod lažnim identitetom britanskog novinara Brajana Dejvisa.

 

To je argentinski pisac i novinar Pedro Horhe Solans čuo od taksiste na Kubi, Eduarda de la Tore, i ubacio u reportažu koja je objavljena u martu 2015. godine u listu El diario de Karlos Paz.

 

 

TRAMP IZVREĐAO MRTVOG FIDELA KASTRA: Novoizabrani predsednik SAD opet bez dlake na jeziku

 

Tekst je u prvo vreme prošao nezapaženo, da bi potom dostigao svetsku slavu pošto ga je u aprilu i maju preuzelo više kubanskih sajtova.

 

Solans objašnjava da je njegov sagovornik sin prevodioca i šofera koji je radio sa dopisnicima koji su iz čitavog sveta stizali u Havanu. U oktobru 1973. godine bio je u vezi sa Nilom Brajanom Dejvidom, novinarom koji je u to vreme izveštavao iz Vijetnama i koji je došao u Havanu kako bi snimao dokumentarne filmove.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Eduardo de la Tore, koji je u to vreme bio student, kaže da mu je otac ispričao da je na konferenciji za novinare koju je Kastro organizovao nakon posete Vijetnamu, australijski novinar postavio pitanje na koje je kubanski lider lakonski odgovorio.

 

TAKO JE GOVORIO KASTRO: Poruke harizmatičnog "El Komandantea" koje ćemo zauvek pamtiti

 

Da li se može verovati ovom svedočanstvu? Za sada ne postoji način da se to proveri jer ovaj susret nije zabeležen, iako je moguće da se dogodio. Dejvid, koji se proslavio ratnim reportažama iz Vijetnama i Kambodže umro je 1985. godine.

 

Argentinski list se brani da je "verbalno svedočanstvo jedan od izvora koji se najviše koriste u nauci, kao i u istoriji".

 

Fidel Alehandro Kastro Ruz, kubanski revolucionar, bivši generalni sekretar Komunističke partije Kube, predsednik i premijer Kube, koga Kubanci zovu jednostavno Fidel, danas puni 90 godina. Foto: Tanjug/AP

Fidel Alehandro Kastro Ruz, kubanski revolucionar, bivši generalni sekretar Komunističke partije Kube, predsednik i premijer Kube, koga Kubanci zovu jednostavno Fidel, danas puni 90 godina. Foto: Tanjug/AP

 

Solans tumači Kastrov odgovor kao piruetu da bi izbegao pitanje novinara koga je Havana smatrala špijunom. Anegdota o crnom predsedniku i južnoameričkom papi se prvi put pojavila na Tviteru 17. decembra 2014. godine, kada je zvanično saopšteno da će doći do diplomatskog približavanja Havane i Vašingtona.

 

KUBA U SUZAMA: Umro je Fidel Kastro (VIDEO)

 

Dopisnik "Los Anđeles tajmsa" iz Brazila je preneo na engleskom "šalu" koja je kružila na brazilskim fejsbuk stranicama. Kastro je na Tviteru ubrzo proglašen vidovnjakom.

 

Oni koji sumnjaju u istinitost ove anegdote smatraju da je urbana legenda nastala kada je deformisan odgovor kubanskog predsednika iz juna 1977. godine u intervjuu američkom televizijskom kanalu Ej-Bi-Si njuz o normalizaciji američko-kubanskih odnosa.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

- To zavisi od dobre volje obeju strana. Za to će biti potrebno vreme. Ne verujem da će do toga doći za vreme prvog Karterovog mandata, možda tokom drugog, između 1980. i 1984. godine -  rekao je Kastro.

 

Što je retrospektivno ispalo kao "kad na vrbi rodi grožđe", jer Karter nije ponovo izabran 1980. godine.

 

(Telegraf.rs/Sputnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    26. novembar 2016 | 18:58

    Pa nije to nikakvo prorocanstvo,vec prirodni intelekt!Njegova je to vizija zivota,i harizmaticnost koja je Fidela Kastra dovela do uspesnog trona drzavnkka za svaku pohvalu!A potvrda je i zivljenje od 91.godine.!

  • ro.

    26. novembar 2016 | 21:37

    ma mislio covek nikad, pa da se nasali rekao je crni predsednik amerike (u to niko nije mogao da poveruje da je moguce i danas se ljudi cude da je obama uspeo a kamoli 1973.) i papa juznoamerikanac(i to je spadalo pod nemoguce)

  • Cecilija

    26. novembar 2016 | 21:52

    Odlican komentar bas kao sto ste napisali!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA