≫ 

TRAMP ODLUČIO: Reks Tilerson, Putinov prijatelj - novi državni sekretar SAD (FOTO)

Tramp je saopštio svoju odlukuKritičari ocenjuju da je njegovim imenovanjem nastavljen trend biranja saradnika koji će se zalagati za bolje odnose sa Moskvom.

  • 3

Reks Tilerson je novi sekretar SAD, objavio je danas novoizabarani predsednik Donald Tramp.

 

PUTINOV PRIJATELJ POSTAJE AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR? Rusi ga hvale, Amerikanci mu ne veruju (VIDEO)

 

Tramp je pohvalio Tilersona u saopštenju i istakao da spada "u najviše ostvarene poslovne lidere i međunarodne pregovarače u svetu".

 

- Njegova istrajnost, široko iskustvo i duboko razumevanje geopolitike čine ga odličnim izborom za državnog sekretara - obrazložio je Tramp u saopštenju koje je objavio njegov tranzicioni tim, prenosi Rojters.

 

Tilerson će, prema njegovim rečima, promovisati regionalnu stabilnost i fokusirati se na suštinu interesa nacionalne bezbednosti Sjedinjenih Država, dodao je on.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Tilerson (64), počeo je kao inženjer proizvodnje u Eksonu 1975. godine, od tada je radio samo u toj kompaniji, a očekivalo se da ode u penziju sledeće godine. Prema "Forbsovoj" listi najmoćnijih ljudi, Tilerson trenutno zauzima 25. mesto.

 

Kritičari ocenjuju da je njegovim imenovanjem nastavljen trend biranja saradnika koji će se zalagati za bolje odnose sa Moskvom.

 

Agencije podsećaju da ga je Kremlj nagradio "ordenom prijateljstva", što je najviša počast koju Moskva može da dodeli stranom državljaninu, a poznat je i kao kritičar sankcija uvedenih Rusiji.

 

 

Uoči Tilersonovog imenovanja, portparol Kremlja Dmitrij Peskov za njega je rekao da je on veliki profesionalac koga lično poznaje i predsednik Rusije Vladimir Putin.

 

- Tilerson se više puta sastao sa Putinom - rekao je Peskov i dodao da se Kremlj nada da će novi državni sekretar pokazati profesionalnost i konstruktivan stav,preneo je Tas s.

 

Nominaciju za šefa diplomatije SAD treba da odobri Senat.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Makijaveli

    13. decembar 2016 | 13:41

    Bravo!!!! NVO mogu slobodno da pocnu da pakuju kofere. Kolonijalisti ce morati da rade na novim modelima orobljivanja malih zemalja.

  • Dečko iz blokova

    13. decembar 2016 | 16:25

    T.Rex je novi državni sekretar SAD...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA