Pobegla je iz Jugoslavije sa 6 dece 1919. u Ameriku: Dali su im njihov prvi hleb i tad su napravili ovu fotografiju (FOTO)

Fotografija koja je objavljena u novinama tog dalekog dana otkriva izraze lica majke i dečice dok jedu svoj prvi hleb u velikoj Americi

  • 45

Na arhivskoj fotografiji iz 1919. godine zabeležen je trenutak majke sa šestoro dece koji su po prvi put zaoračali na američko tlo, na koje su, baš kao i svi emigranti, došli sa nadom u bolju budućnost.

Ovako se slavio Božić 25.12.1990. u bivšoj Jugoslaviji: Kako je iz mene zauvek nestao aspekt verskih praznika

- Oni su došli čak iz daleke Jugoslavije kako bi našli novi dom u Americi. Njihove torbe i paketi verovatno sadrže sve što poseduju, ali odlučno lice njihove majke i veseo izraz najmlađih - koji jedu svoj prvi hleb u Novom svetu, obećavaju njihovu bolju budućnost - piše u novinskom članku.

Inače, za prve srpske doseljenike u SAD ne postoje pouzdani podaci, ali se u arhivama pominju Jovan Mišković koji je 1740. godine boravio u Luizijani i Novom Meksiku, dok je čuveni vođa teksaške revolucije Đorđe Šagić, koji je kasnije uzeo novo ime Džordž Fišer, u Ameriku stigao 1814. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • victoria

    31. decembar 2016 | 07:20

    Ne razumem sta je ovde strasno? Majka s decom stigla ziva i zdrava iz razorene Evrope nakon prvog svetskog rata da pocne novi zivot.Ocigledno joj je muz poginuo u ratu. Ona je heroina koju nista ne moze da slomi.

  • Сораб Асир Асирб Сирб Серб Сараб Серв Сервал Сармат Сирб Сириб СРБ...

    29. decembar 2016 | 18:03

    Даће бог да се ускоро америка распадне на стотину делова у најгорим мукама заједни са европом...баш као што су они нама урадили...

  • Nenad

    29. decembar 2016 | 13:03

    Ja ne bih otisao u zlikovacku ameriku ni mrtav, to je zlocinacka,drzava

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA