ŠPIJUNAŽA: NSA zna šta imate u svom smartfonu!

"Špigel" se poziva na internu dokumentaciju agencije NSA i britanske tajne službe GCHQ u kojima one opisuju uspostavljanje posvećenih timova za probijanje zaštitnih mera na popularnim pametnim telefonima - Ajfon, Blekberi i Android

  • 7

Američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) može da pristupi korisničkim podacima svih vodećih "pametnih" telefona, piše danas nemački nedeljnik "Špigel".

Magazin se poziva na internu dokumentaciju agencije NSA i britanske tajne službe GCHQ u kojima one opisuju uspostavljanje posvećenih timova za probijanje zaštitnih mera na popularnim "smartfonovima" - "ajfon", "blekberi" i "android".

Podaci kojima na taj način ove službe pristupaju sadrže kontakte, liste poziva, SMS saobraćaj, zabeleške i podatke o lokaciji, preneo je AP.

Nemački list navodi da dokumenta ne pokazuju da NSA masovno špijunira korisnike mobilnih telefona, ali da se te tehnike koriste kako bi se prisluškivali određeni pojedinci.

"Špigel" ne navodi na koji je način došao do tih podataka, ali jedan od autora članka koji je danas objavljen je Lora Poitras, američka režiserka koja je blisko povezana sa odbeglim američkim obaveštajcem Edvardom Snoudenom.

Snouden je od juna ove godine u više navrata medijima dostavljao raznovrsnu dokumentaciji o tajnim programima uz pomoć kojih američke vlasti špijuniraju skoro sve vidove komunikacija u svetu.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dr. dare

    8. septembar 2013 | 13:31

    Zabole me ona stvar sto oni znaju. Bilo bi mi draze da znaju kakvo imam misljenje o njima, mada znam da i njih zabole ista stvar ( ako je imaju ) za moje misljenje.

  • Student

    8. septembar 2013 | 15:07

    K'o što reče baba iz Niš: I to me boli patka...

  • стрептомицин

    8. septembar 2013 | 19:06

    Баш лепо. Ево да их почастим па нека виде да је са мог смартфона послато да су: Анериканци злочиначка стока, и дивљаци који су још увек на истом варварском нивоу каубоја, који су знали само да убијају и пљачкају. Њихова злочиначка држава је заснована на геноциду и узрок је свих зала на планети. Ето тако, има тога још... Читајте и уживајте дебили гојазни...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA