CIA: SAD razmišljale da Republici Srpskoj dozvole otcepljenje!

U jednom od 300 dokumenata CIA, sa kojih će biti skinuta oznaka tajnosti, navodi se da je ta mogućnost razmatrana kako bi SAD osigurale završetak konflikta u bivšoj Jugoslaviji pre 1996. i američkih izbora

  • 44

Amerika je ozbiljno razmišljala da dozvoli Republici Srpskoj referendum o otcepljenju dve do tri godine nakon sklapanja mirovnog sporazuma i ponude stvaranja konfederacije Republike Srpske sa SR Jugoslavijom, kako bi osigurale završetak konflikta pre 1996. i američkih izbora.

To se, između ostalog, navodi u dokumentu od 20. jula 1995, koji je Sendi Berger, savetnik za nacionalnu bezbednost tadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona, poslao Medlin Olbrajt, tadašnjoj državnoj sekretarki i ostalim najvišim zvaničnicima Klintonove administracije o predlozima kako okončati konflikt.

Reč je o oko 300 dokumenata američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) koji će biti objavljeni nakon što je sa njih skinuta oznaka tajnosti, a tiču se rata na prostoru BiH. Prema pisanju banjalučkih "Nezavisnih novina", nema sumnje da će ta dokumenta baciti novo svetlo na događaje tokom rata u regionu nekadašnje SFRJ.

Na primer, u dokumentu pod nazivom "Izlazna strategija za BiH" navedena su dva moguća scenarija za završetak rata. Prvi se odnosi na brzi završetak konflikta i mirovni sporazum do kraja 1995. godine, a drugi predviđa mogućnost nastavka rata u 1996. godini, ukoliko sukobljene strane ne pristanu na dogovor u 1995. godini. Berger, kako se navodi, u dokumentu upozorava da je za SAD bolje konflikt završiti pre američkih predsedničkih izbora 1996. godine.

- Za nas je bolje suočiti se s ovim pitanjima ove godine nego da se bavimo operacijom povlačenja NATO tokom izborne kampanje, jer će stranke imati snažniju potrebu da nas ili pokušaju obrukati ili da nas uvuku u sukob. Odmah treba da počnemo konsultacije s našim saveznicima na našu strategiju posle povlačenja - napisao je Berger.

Berger jasno upozorava da je za Ameriku bolje rat završiti u 1995, ali da je svestan da srpskoj strani to ne odgovara jer je još bila vojno jača od bošnjačko-hrvatskih snaga, pa je u devet tačaka predložio kako da administracija Srbima ponudi ozbiljne ustupke.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mina

    23. septembar 2013 | 11:37

    Kad tad bice deo Srbije, dace Bog :)

  • Cakan

    23. septembar 2013 | 11:08

    I trba da se odvoji

  • Makarije

    23. septembar 2013 | 11:41

    Nadam se da će objaviti sva podmetanja spskoj strani, zbog kojih su nas i napadali,...i da će dati dovoljno dokaza da mladić i karadžić budu oslobodjeni,...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA