Beba koja je mrtva pronađena u kontejneru rođena je živa

Policija traga za osobom koja je u nedelju po podne ostavila novorođenče, zavijeno u krvavi peškir, na ulici u Subotici

  • 2

Dok se čekaju nalazi obdukcije iz Instituta za sudsku medicinu u Novom Sadu, koji će pokazati kada i na koji način je ubijena tek rođena beba u Subotici, policija intenzivno traga za osobom koja je u nedelju po podne ostavila novorođenče, zavijeno u krvavi peškir, u kontejneru.

Po mišljenju ginekologa, ubijeno muško dete je najverovatnije rođeno živo i u kućnim uslovima, jer se retko dešava da roditelji izvedu bebu iz porodilišta, a potom je odmah ostave na ovakav način.

- Obdukcija će pokazati kako je obrađen pupčanik i proceniti u kakvim je uslovima i kada je beba rođena. Događa se, na sreću ne tako često, da misli porodilje krenu nemilim tokom. Moguće je da je do čedomorstva dovela postnatalna depresija ili čak psihoza, gde je posebno karakteristično agresivno ponašanje porodilje ili prema sebi, ili prema tek rođenom detetu - kaže dr Luka Anđelić, načelnik Ginekologije u Opštoj bolnici u Subotici.

Siromaštvo ili neki drugi ekonomski problem, po mišljenju psihologa, uglavnom ne dovode do čedomorstva, već je kod tog nedela u pitanju isključivo mržnja roditelja prema detetu.

- U struci se to zove ponašanje infantilne majke ili oca, i to ne u smislu godina, nego ne mogu da potisnu ili isključe unutrašnje dete u sebi i ponašaju se ambivalentno prema rođenom detetu. Između takvih roditelja i njihove dece uspostavlja se takmičarski odnos, praćen zavišću, ljubomorom, čak i mržnjom, koja dovodi do psihičkog i fizičkog zlostavljanja deteta, a u najgorem slučaju do čedomorstva - objašnjava psiholog Ana Tolnai.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA