SANADER: Kosorova naredila moj progon

Sanader je u svojoj odbrani na sudu ponovio da je žrtva političkog progona, koji je glavnom državnom tužilaštvu naložila njegova naslednica Jadranka Kosor, kao i da je sve sprovedeno uz pomoć medija koji su ga unapred osudili i pritiska na svedoke

  • 1

Bivša predsednica Vlade i HDZ Jadranka Kosor odbacila je optužbe svog prethodnika Ive Sanadera da je po njenom nalogu Državno tužilaštvo napravilo optužnicu u slučaju "Fimi medija", tvrdeći da ona kao premijerka nije nalagala ničiji progon, a jedini njen greh je što nije zaustavljala procese.

Kosor je za Sanadera, koga je nakon ostavke po njegovom predlogu 2009. nasledila na čelu vlade i HDZ, rekla da ga razume jer se nalazi u teškoj ljudskoj situaciji.

Sanader, koji je u međuvremenu optužen zbog niza korupcijskih afera, uključujući i slučaj "Fimi medija", u svojoj odbrani na Županijskom sudu je rekao da Kosor nije samo naložila glavnom državnom tužiocu Mladenu Bajiću krivični progon, nego i da je slala službenike iz vlade i HDZ da svedoče protiv njega.

- Kao predsednica vlade nisam nalagala ničiji progon. Moje krivično delo i greh je u tome što nijedan proces nisam zaustavljala - rekla je Kosor novinarima u Hrvatskom saboru.

Naglasila je da ona "s pozicije moći nije naređivala ni USKOK-u (Služba za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala), ni Državnom tužilaštvu, ni tužiocu Mladenu Bajiću, ni bilo kome u MUP-u, ni Tomislavu Karamarku, predsedniku HDZ, da neke procese i istrage zaustave".

Bivši hrvatski premijer i predsednik HDZ Ivo Sanader rekao je, na početku svoje odbrane u slučaju "Fimi media", da je u tom "politički motivisanom postupku" prekršen niz njegovih prava i da je, da je poštovan zakon, trebalo da se brani sa slobode.

Sanader je u svojoj odbrani ponovio i da je žrtva političkog progona, koji je glavnom državnom tužilaštvu naložila njegova naslednica Jadranka Kosor, kao i da je sve sprovedeno uz pomoć medija koji su ga unapred osudili i pritiska na svedoke. Svoju naslednicu Jadranku Kosor je optužio i da je zbog straha od njegovog ponovnog političkog angažmana, pokrenula progon kojim je na optuženičkoj klupi završila i njihova stranka.

U okviru ove najveće korupcionaške afere u hrvatskoj politici, u kojoj je osim Sanadera optužen i HDZ kao prva optužena politička stranka u Hrvatskoj, podignuto je šest optužnica za punjenje HDZ-ovog "crnog fonda" novcem izvučenim iz državnih preduzeća i institucija preko privatne marketinške agencije "Fimi medija", po kojoj je afera i dobila ime.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Клисура

    30. septembar 2013 | 22:26

    Јадранка перверзна мало, а?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA