TREĆA SILA U SVEMIRU: Kina lansirala vozilo na Mesec (FOTO) (VIDEO)

Mesečev rover pod nazivom "Zec od žada" u pravcu Meseca, gde bi trebalo da stigne sredinom decembra, ponela je raketa "Čang E 3". Kinezi nameravaju da do 2020. godine oforme stalnu svemirsku stanicu

  • 1

Kina je iz centra za lansiranje satelita "Sjičang", na jugozapadu zemlje, lansirala svoj prvi mesečev rover (vozilo), a sve je direktno prenosila državna televizija.

Mesečev rover pod nazivom "Zec od žada" u pravcu Meseca, gde bi trebalo da stigne sredinom decembra, ponela je raketa "Čang E 3", izveštava AFP.

Ovo će biti treći mesečev rover posle američkog i sovjetskog, lansiranih još pre više decenija.

Kinezi nameravaju da do 2020. godine oforme stalnu svemirsku stanicu, a jednog dana i da pošalju ljudsku posadu na Mesec.

Za naziv rovera "Zec od žada" u anketi se izjasnilo 3,4 miliona Kineza. Ovo ime potiče od drevnog kineskog mita o zecu koji živi na Mesecu kao ljubimac mesečeve boginje Čang E.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pozuteo mesec u 21 veku

    2. decembar 2013 | 15:29

    Sta je sledece! Sada kada su najveci vlasnici Americkog spoljneg duga, kada im ekonomija belezi konstantni rast svake godine, kada u roku od maltene 24 sata imaju svoju, kopiranu verziju svega napravljenog i izmisljenog i na zapadu i na istoku; ko ce ove zadrzati ako "pozele da vladaju svetom"!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA