Vatikan ne želi da otkrije podatke o zlostavljanju dece!

Sveta stolica odbila je da panelu Ujedinjenih nacija dostavi informacije o seksualnom zlostavljanju dece koje su počinili sveštenici

  • 8

Vatikan je odbio da panelu Ujedinjenih nacija dostavi informacije o seksualnom zlostavljanju dece koje su počinili sveštenici, do kojih je Katolička crkva došla internom istragom, navodeći da je politika Vatikana da takvi slučajevi budu poverljivi.

Odgovarajući na niz teških pitanja koje je postavio UN-ov Komitet za prava dece, kako bi proverili koliko je  vrh crkve poštovao Konvenciju UN-a o pravima dece iz 1990, Sveta stolica je saopštila da neće izneti informacije iz svoje interne istrage slučajeva zlostavljanja, ukoliko joj ne stigne zahtev neke države ili vlade za saradnju u sudskom postupku, preneo je Rojters.

Odgovor Svete stolice, o kojoj će panel UN-a raspravljati u januaru 2014, sigurno će privući veliku pažnju javnosti, navodi Rojters, budući da Vatikan trenutno pokušava da se izbori sa finansijskim skandalima i zlostavljanjem dece, usled čega je okrnjen ugled Katoličke crkve u svetu.

U odgovoru Vatikana se navodi da interni disciplinski postupci "nisu otvoreni za javnost kako bi se zaštitili svedoci, optuženi i integritet crkvenog postupka", ali se žrtve pozivaju da ih to ne obeshrabri od prijavljivanja zločina državnim vlastima.

Sveta stolica je dodala da je "duboko ožalošćena zbog seksualnog zlostavljanja" i naglasila da je promenila uslove za prijem kandidata u sveštenstvo, modernizovala Kanonsko pravo i zatražila od biskupa da na konferencijama osmisle smernice za borbu protiv zlostavljanja.

Vatikan je, međutim, dodao da ga se ne može smatrati odgovornim za ponašanje institucija ili pojedinih katolika u svetu i istakao da lokalni biskupi imaju odgovornost da osiguraju bezbednost dece.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ssss

    4. decembar 2013 | 12:49

    Sto se mene tice, gore navedena institucija je jedno od vodecih zala u svijetu.

  • Maki

    4. decembar 2013 | 10:40

    Cudo jedno. Pa nisu ludi da sami sebe pljuju. Bolesnici!

  • Dr_sokrates

    4. decembar 2013 | 15:08

    Treba njima jedan crnac od trideset cm da ih guzichi ujutru popodne I uvece umesto molitve dok im oci ne ispadnu kao sto su oni ovu jadnu decu....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA